RAADELBURB

ELBURG -  Vraag je je wel eens af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Denk je wel eens dat je het beter zou kunnen? Of wil je iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar je weet niet hoe? Volg dan de cursus Politiek Actief voor de gemeente en ontdek het. Wie weet raak je zo geïnspireerd, dat je daarna zelf actief wilt worden in de gemeentepolitiek, bijvoorbeeld als raadslid. De cursus start op dinsdagavond 27 oktober 2020. .

Voor wie

De cursus is bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over de politiek in de gemeente en nog niet politiek actief is. Misschien denk je er wel eens over na om politiek actief te worden of op een andere manier mee te doen, maar weet je nog niet precies wat de mogelijkheden zijn of wil je jezelf eerst eens oriënteren. Meld je dan gerust aan. De cursus wordt georganiseerd voor inwoners van de gemeenten Elburg, Hattem, Nunspeet en Oldebroek. Gemiddeld kunnen per gemeente zeven personen meedoen.

Programma

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten, met elk een ander thema en ter afsluiting het bijwonen van een raadsvergadering. Het is de bedoeling dat alle bijeenkomsten bijgewoond worden.

, Introductie en kennismaking: dinsdagavond 27 oktober 2020

  • Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
  • Verkiezingen/politieke partijen

, De gemeente: dinsdagavond 10 november 2020

  • Hoe werkt de gemeente?
  • De besluitvorming binnen de gemeente
  • Beïnvloeding van de besluitvorming

 de gemeenteraad: dinsdagavond 24 november 2020

  • Taken en rollen van de gemeenteraad
  • De instrumenten van een raadslid
  • Basiskennis gemeentefinanciën
  • Speeddaten met gemeenteraadsleden

, debattraining: dinsdagavond 8 december 2020

  • Training overtuigend debatteren

, raadsvergadering
De cursisten bezoeken tot slot in hun eigen gemeente in december/ januari een raadsvergadering, waarbij aan hen ook de deelnamecertificaten Politiek Actief worden uitgereikt.

Aanmelden

Heb je interesse, stuur dan  een e-mailbericht met jouw contactgegevens en een korte motivatie aan de raadsgriffier Marianne Luiting (marianne.luiting@elburg.nl). Omdat het aantal deelnemers per gemeente beperkt is, wordt bij te veel aanmeldingen een keuze gemaakt op basis van doelgroep en motivatie.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met de raadsgriffier telefoonnummer 0525-688 688.

Locaties

In principe wordt in elke deelnemende gemeente een bijeenkomst georganiseerd. De keuze voor de locaties wordt gemaakt nadat de deelnemende cursisten zijn geselecteerd. Uiteraard moeten de locaties voldoen aan de RIVM-richtlijnen (anderhalve meter, hygiënemaatregelen).

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment