Column Arjan Klein

Relativeren is een groot goed en een mooie gewoonte. Het relativeren van zaken heeft echter ook een gevaar in zich, want er is altijd wel een reden om zaken onnodig onbelangrijk te maken. Desondanks wil ik graag met u een oefening in relativeren doen. Die behoefte ontstond toen ik onlangs met onze kinderen naar het Jeugdjournaal keek. Daarin kwamen schoolkinderen aan bod die uitlegden waarom ze zich in Nederland gelukkig voelen. De kinderen waren duidelijk: we mogen naar school, hebben een huis en krijgen dagelijks eten en drinken.

Onwillekeurig moest ik terugdenken aan een reis van zo’n 4 jaar geleden. Samen met een vriend was ik op bezoek in het West-Afrikaanse land Benin. We waren te gast op het ziekenhuisschip van MercyShips. In de klamme hitte bezochten we landbouwprojecten, een tandartspraktijk en reden met een grote fourwheeldrive de krottenwijken in. In gedachten rijd ik daar opnieuw. Nadat de asfaltweg geruime tijd in een soort karrenpad was overgegaan, stopten we op een stoffig onverhard plein met voetballende kinderen. Als enige blanken met zo’n enorme auto trokken we veel aandacht. Vergezeld van twee verpleegkundigen bezochten we in een primitief huisje van karton en golfplaten een erg zieke dame. Een agressieve bacterie had haar halve gezicht weggevreten en ze werd door enkele buren in leven gehouden. Daar stond ik dan, weldoorvoed, goed gekleed, fijne schoenen en volledig ingeënt tegen allerlei tropische ziekten zoals gele koorts. Ik voelde me daar volledig misplaatst.

Die kinderen uit het Jeugdjournaal sloegen de spijker op de kop: wat een mooie basisvoorzieningen hebben we in ons land en in onze gemeente. Als je meegemaakt hebt dat jouw “huis” uit golfplaten bestond, zou je nu dolblij met de lelijkste woning van Elburg zijn.

Begrijp me goed, ik wil niet alles weg-relativeren met deze voorbeelden. Tegelijkertijd roep ik u op om onze zegeningen te tellen en oog te hebben voor al het goede om ons heen. Vergeleken met de miljoenen inwoners in Benin, leven we in een prachtige, goed verzorgde en welvarende gemeente. In dat licht worden sommige problemen en onderwerpen hier toch een stukje minder belangrijk, toch?

Arjan Klein

Wethouder

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment