Ons Huus archieffoto

ELBURG -  Goed nieuws voor de gebruikers van schoolgebouwen, kerken, verenigingshuizen en sportcomplexen want er komt een stimuleringslening voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Wethouder Arjan Klein: “We stellen de raad voor om een revolverend fonds voor het maatschappelijk vastgoed in te stellen, met een hoogte van € 500.000. Hierdoor zijn de verschillende organisaties beter in staat om te verduurzamen.” Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel op 16 november bespreekt.

Voor kerken, sportcomplexen, (oude) schoolgebouwen en dorpshuizen valt het niet mee om te verduurzamen. “Door de grote daken, grote ramen en grote vloeren verlaat de warmte het gebouw snel. Voor de verduurzaming van deze gebouwen zijn de besturen en beheerders aan zet. Extra isoleren is dan heel zinvol, maar ook het aanbrengen van ledverlichting en zonnepanelen brengen het energieverbruik flink omlaag. Ik nodig hen uit om - zodra de raad akkoord is met de verordening en de voorwaarden van de lening - te onderzoeken naar hun mogelijkheden om (aanvullende) maatregelen te nemen. Dankzij deze lening is er wellicht meer voor hen mogelijk”, aldus wethouder Arjan Klein.

De stimuleringslening voor het maatschappelijk vastgoed gaat over leningen vanaf € 5.000 tot € 100.000. Voor woningeigenaren is er al een vergelijkbare lening en hiervan wordt veel gebruik gemaakt. Deze nieuwe lening helpt ook eigenaren en beheerders met het verduurzamen van panden met een maatschappelijke bestemming. De leningen komen uit een revolverend fonds: een fonds dat zichzelf in stand houdt. De inkomsten van het fonds komen uit de aflossingen op de leningen en daardoor kunnen er te zijner tijd nieuwe leningen worden uitgegeven. Het beheer van het fonds is ondergebracht het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). De voorwaarden van de lening staan in de door de raad vast te stellen verordening.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment