Lydia

Mijn eerste tegenvraag is altijd “wat is er aan de hand?” Ik probeer mee te denken, maar heb helaas weinig te bieden, ook niet in mijn functie. Wel werken we als gemeente hard aan het mogelijk maken van de bouw van nieuwe (huur) woningen: in De Dijkjes, in Doornspijk, op ’t Harde en elders in onze gemeente, waar dit kan. Helaas valt de vraag op de woningmarkt niet meer bij te benen. We zien hele lange wachtlijsten voor huurwoningen. Op Funda lijkt bijna alles al ‘onder optie’ of ‘verkocht onder voorbehoud’. Als gemeente doen we wat we kunnen, net als de woningcorporaties, maar er speelt meer. Want hoe komt het, dat in een straat met 10 huurwoningen gemiddeld maar 14 mensen wonen, tegenover 27 in een straat met 10 koopwoningen?

Volgens ondernemer en presentatrice Annemarie van Gaal (WNL zondag 28 maart 2021) komt dit door weeffouten in het inkomensbeleid en in ons sociale stelsel. Door die weeffouten blijven vele huurders - bijvoorbeeld na een scheiding ‑ alleen in een grote woning achter. Gaat men bij een nieuwe partner wonen, dan volgen er kortingen op uitkeringen en toeslagen, van honderden euro’s per maand. Dan is het motto bij hen ‘houden wat je hebt’ in plaats van ‘kunnen zijn wie je bent’.

Stel het minimumloon zou flink omhooggaan, de belastingvrije voet zou worden verhoogd, dan zou volgens mevrouw Van Gaal er veel minder een beroep gedaan worden op de beschikbare sociale huurwoningen.

We zien dat door de optelsom van deze weeffouten in ons systeem, meer en meer mensen afhankelijk worden van goedkope woningen. Als gemeente ervaren we de druk om meer woningen te bouwen voor ‘kleine huishoudens’, met alle nadelen van dien voor onze leefomgeving. Toch iets om over na te denken, zeker bij de vraag die bovenaan dit artikel staat.

Lyda Sneevliet

Wethouder Ruimte

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment