Henk Wessel

Dit keer geen vraag van een inwoner van onze gemeente, maar een vraag van een jonge enthousiaste verkoper. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik eigenlijk altijd bedrijven, die hun producten aanprijzen en onder de aandacht willen brengen, doorverwijs naar de vak afdeling. Maar deze jonge man uit het noorden van het land liet zicht niet door mij 'afschepen' zoals hij dat zelf noemde. Hij verkocht vlaggen in allerlei soorten en maten. Hij had namelijk veel meer te koop dan alleen maar de nationale driekleur. 'Tegenwoordig zie je steeds meer themavlaggen in de openbare ruimte en bij overheidsgebouwen, u heeft toch openbare ruimte in beheer?' Of moet ik bij uw collega zijn?’ 

Nu had ik onlangs de vraag gehad van een inwoner waarom wij geen vlag van Israël hadden hangen en geen vlag voor mensen met een beperking. Deze vlag (op initiatief van Lucille Werner) staat symbool voor talent, trots en doorzettingsvermogen.

Ik heb geprobeerd uit te leggen dat wij als overheid onafhankelijk moeten zijn en gehouden zijn om te zorgen dat iedereen in onze samenleving op basis van gelijkwaardige rechten en plichten kan meedoen. Bepaalde groepen als overheid benadrukken met een vlag symbool zou wellicht te kort doen aan al die anderen die ook nog steeds het gevoel hebben er niet volledig bij te horen. Helaas is dit gevoel nog te vaak de werkelijkheid van alle dag.

De vraag is natuurlijk wel of een vlag voor alleen jouw groep niet een inclusieve samenleving in de weg staan. We moeten stoppen met het benadrukken van bepaalde groepen, geen verschil maken waar geen verschil behoort te zijn. 

Onze vlaggenverkoper heeft in ieder geval een link naar zijn website in de mail gezet. Een site waar voor iedere groep wel een vlag te verkrijgen is en natuurlijk als individu als mens heb je misschien bij de ene groep wat meer gevoel dan bij de andere en een vlag van een bepaald land of van een bepaalde minderheid zou niet misstaan aan de gevel of in de tuin van uw als inwoner. Maar als overheid moeten we denk ik niet fungeren als 'vlaggenstokhouder' voor wie of wat dan ook.

Enige tijd geleden lanceerde ds. Robbert Janssen het idee tot het uithangen van een witte vlag op alle Christelijke feestdagen, wat mij betreft een leuk idee, maar dan alleen aan kerkgebouwen en bij belangstellenden aan of bij hun woning, niet aan overheidsgebouwen of in de algemene of publieke ruimte.


Overigens heb ik op de vlaggen website wel een paar aardige ideeën opgedaan om zelf mee aan de slag te gaan, maar dan vooral na mijn wethouderschap.

Henk Wessel

wethouder

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment