thumbnail dag van de leraar

Vorige week ontving ik een telefoontje met de vraag of ik op 5 oktober aandacht wilde geven aan de 'Dag van de Leraar'. Ik heb daar natuurlijk ‘ja’ op geantwoord en kreeg daarna een uitnodiging van Innova in Elburg. Ik denk dat er terecht aandacht wordt gevraagd voor de leerkrachten (m/v). Zij hebben namelijk, naast ouders/verzorgers, een ongelooflijk belangrijke rol in het opgroeien en ontwikkelen van onze kinderen en jeugd. Ik denk ook dat we er in Nederland, als samenleving, als overheid, als gemeente, als ouders te weinig mee doen. Want wanneer laten we nu onze welgemeende waardering blijken aan de leerkrachten aan wie we dagelijks onze kinderen toevertrouwen.

Ik ben me op internet wat gaan verdiepen in hoe andere landen hiermee omgaan. Maar liefst 88 landen doen iets met deze belangrijke dag, maar het verschilt enorm. Een inkijkje: in Afghanistan is er een vrije dag voor scholen (maar ik weet niet of dat nog steeds zo is). In Canada is er op die dag een positieve campagne over de rol van leerkrachten. Polen doet het weer heel anders: daar geven leerlingen de meesters en juffen bloemen en zoetigheden. In Oekraïne is het een feestdag met concerten, cadeaus en bloemen. En om het beeld helemaal compleet te maken: in El Salvador maken ze er een soort van nationale feestdag van.

Een nationale feestdag lijkt me nog ver weg en dat hoeft ook niet. Maar ik hoop dat we regelmatig onze waardering laten blijken. Dat kan een aardigheidje zijn. Maar ook door een gesprekje, een compliment, een bericht op social media, of wat dan ook. Het lijkt me in ieder geval goed om als gemeente Elburg niet één keer per jaar, maar regelmatig onze waardering over te brengen!

Willem Krooneman

Wethouder

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment