krooneman

En weer is er een jaar voorbij, een jaar waarin veel gebeurde. Mooie dingen, maar ook verdrietige dingen, iedereen kreeg er wel wat van mee. Het is goed om terug te kijken, zeker. Maar ik vind het ook altijd mooi om vooruit te kijken: wat zal het nieuwe jaar ons brengen? Een oude nieuwjaarswens luidt ‘veel heil en zegen’. Daar hopen we natuurlijk allemaal op. Geluk en voorspoed, liefde en gezondheid. Dat is ook mijn wens voor iedereen.

Wat we zeker weten is dat 2022 niet alleen maar voorspoed zal brengen. Het begint al met corona, met een nieuwe variant, met onzekerheden, met zorgen. Zorgen in verband met gezondheid, zorgen voor en van ondernemers in het algemeen, maar zeker ook in de horeca. En wat brengt 2022 voor het verenigingsleven, de koren, muziekkorpsen, sport? Laten we hopen en bidden dat het aantal besmettingen snel minder wordt, dat het virus minder invloed krijgt op ons leven.

2022 is ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. In maart mogen we weer naar de stembus. Wat zou het mooi zijn als in Elburg heel veel mensen gaan stemmen. Best vaak hoor ik: als je niet gaat stemmen mag je ook niet meepraten. Misschien gaat dat wel heel ver, maar persoonlijk ben ik het er wel grotendeels mee eens.

Wat zeker waar is: als je wel gaat stemmen beslis je mee over wie onze gemeente gaan besturen. En dat is heel belangrijk, de gemeente is tenslotte de ‘dichtstbij zijnde’ overheid. De overheid die bij voorbeeld gaat over waar subsidies heen gaan: koren, (sport)verenigingen, jeugdwerk, cultuur, musea, muziekkorpsen, de Voedselbank, noem maar op. Maar ook de overheid die wel of niet veel gaat (laten) bouwen, en moet dat dan in alle kernen? De overheid die gaat over voorzieningen, schoolgebouwen, onderhoud groen, plantsoenen en wegen. Maar ook over wat voor gemeente je wilt zijn: vooral sociaal, vooral ‘op de centen’, meer of minder duurzaam, ruimte voor ondernemers, wel of niet een flinke OZB-verhoging, maar ook over of en hoe je inwoners wilt betrekken bij wat er gaat gebeuren.

De lijsttrekkers zijn bekend en van de meeste partijen ook de mensen die op verkiesbare plaatsen staan. Natuurlijk is de inhoud, zijn de programma’s het belangrijkst, en ook die komen binnenkort naar buiten. Partijen zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de campagne. Wat mooi dat zovelen zich weer beschikbaar willen stellen om op een positieve manier onze mooie gemeente te besturen.

Ik hoop op een campagne met niet al te veel beperkingen, waarin respect voor elkaar en een positieve houding de boventoon voeren. En dat dat respect en die positieve houding nu, de komende vier jaar en altijd de boventoon mogen blijven voeren.

Willem Krooneman

Wethouder

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment