elburg logo

ELBURG  -  Stichting WIEL, gemeente Elburg en het softwarebedrijf Pleintje uit Amsterdam slaan de handen ineen om kinderen meer buiten te laten spelen. Door de inzet van de app Pleintje spelen kinderen in de leeftijd tussen 10 en 14 jaar buiten in de gemeente Elburg de leukste en nieuwste games. Buitenspelen wordt zo weer leuk in combinatie met moderne technologie. De lancering van de app vindt plaats op woensdag 6 april.

Wethouder Willem Krooneman reageert enthousiast op deze manier van slimme innovatie: “Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd. Wij willen de jeugd met deze spannende games verleiden tot meer buitenspelen. Hierbij staat ook meer bewegen centraal. De jeugd wordt door de huidige technologie veel aan huis gebonden, maar nu zorgen we met dezelfde techniek ervoor dat ze graag naar buiten willen. Ik zie het als een duidelijke win-win situatie.”

Wat is Pleintje?

Pleintje is een mobiele applicatie die kinderen ondersteunt en stimuleert om samen met vriendjes en vriendinnetjes buiten (interactieve) spellen te spelen. Het concept draait om gamificatie, het gebruiken van gamedenken, gametechnieken en spelelementen in een niet-game omgeving. De trends van de games die de kinderen binnen spelen, worden meegenomen naar buiten. Zo zitten er Avatars in Pleintje die je als gebruiker ontwikkelt door zoveel mogelijk buiten te spelen. Iedere twee á drie maanden zullen er nieuwe spellen in Pleintje komen.

Kinderen kunnen elkaar heel eenvoudig uitnodigen om buiten te gaan spelen. Daarnaast kunnen ze via de app de fysieke en digitale wereld aan elkaar verbinden met nieuwe buitenspeelactiviteiten. Een voorbeeld hiervan is Verstoppertje 2.0 waarbij het ‘oude’ verstoppertje extra spannend wordt door middel van de digitale mogelijkheden. Zo kan de GPS de kinderen van hints voorzien, maar kan ook tijdens het spel de zoeker opeens worden gewijzigd. Je blijft je fysiek verplaatsen naar verschillende verstopplekken waardoor dus ook bewegen wordt beloond.

Na het gespeelde spel worden er vervolgens (digitale) medailles/badges uitgedeeld. Deze medailles belonen het teamverband tijdens het buitenspelen waardoor kinderen zich kunnen profileren als echte teamplayers. Daarnaast ontvangen ze punten om een eigen persoonlijke avatar te ontwikkelen. Uiteindelijk zorgt deze gamificatie van het oude buitenspelen dat het nieuwe buitenspelen weer leuk en hip wordt. Helemaal passend bij de belevingswereld van het kind van nu.

Lancering app

De officiële kick-off van Pleintje is op 6 april tijdens verschillende buitenspeelactiviteiten. In de weken hiervoor gaat een promotieteam de gemeente door om jongeren attent te maken op het bestaan van de app. Daarbij roepen ze op om via een wedstrijd een eigen Avatar te creëren. De winnaar zal op 22 april, tijdens de Koningsspelen, bekend gemaakt worden. De winnende Avatar is terug te vinden in de app Pleintje.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment