2018 04 19 Persbericht 1 foto 3

DOORNSPIJK - Traditie èn vernieuwing, dat tekent de opzet van de zendingsmarkt in Doornspijk dit jaar. Van oudsher was de opbrengst voor zending in Malawi, dit jaar is gekozen voor internetevangelisatie. Wat de markt dit jaar oplevert, gaat naar GlobalRize, waarvan oud-burgemeester Frans de Lange directeur is.

GlobalRize reageerde blij verrast: “We hebben natuurlijk veel contacten in Doornspijk, maar dat ze de opbrengst van hun zendingsmarkt aan ons willen schenken is prachtig!” Jarenlang werd de oud-predikant van de hervormde gemeente, ds. Schaafsma, gesteund met de opbrengst van de markt. Het contract dat hij en zijn vrouw hebben met de Gereformeerde Zendingsbond is bijna afgelopen. Medio dit jaar hopen zij voorgoed op Nederlandse bodem terug te keren.

De zendingsmarktcommissie heeft daarom een nieuw doel voorgesteld: “We hebben nagedacht over een doel dat een vernieuwend aanpak kiest en moderne middelen. We herinnerden ons GlobalRize van de publiciteit die daarover is geweest na de verrassende keuze van onze burgemeester voor die organisatie. Na intern overleg hebben we dat doel gekozen. GlobalRize heeft ons gevraagd of we aan een specifiek project willen bijdragen, maar wij hebben voor brede steun gekozen. Zo kan het geld besteed worden aan de belangrijkste projecten.”

Gerard van de Velde, oud-wethouder van de gemeente Elburg, is nu actief als ambassadeur van de internetzendingsorganisatie. Hij ervaart het contact met de zendingsmarktcommissie als positief en noemt enkele projecten van GlobalRize die wel wat extra steun kunnen gebruiken: “We zijn nu erg druk met online bijbelcursussen die wij via ons eigen cursusplatform Learnnn.com gratis willen aanbieden aan mensen die op zoek zijn naar God. Ook zijn we nu een half jaar bezig met een succesvol werk in het Zuid-Afrikaans en is er een Arabische pagina actief met een groot bereik.”

De markt wordt dit jaar groter dan vorig jaar. Waar er toen ca. 15 standhouders waren, hebben er nu al zo’n 25 ingeschreven. “We kregen begin dit jaar al vragen over deelname”, vertelt Gerrie Bok, die binnen de commissie verantwoordelijk is voor de standhouders. “Men vond het vorig jaar een gezellige markt, en wilde graag dit jaar weer aanwezig zijn. Een goed teken! Met 25 stand­houders wordt het allemaal wat groter, maar we proberen het wel gezellig te houden. We merken hoe belangrijk dat is.”

En gezellig lijkt het te worden op 9 juni rondom de Hervormde Kerk in Doornspijk! De kleedjesmarkt voor kinderen wordt na het succes van vorig jaar herhaald, er is een springkussen en natuurlijk voldoende eten en drinken. De bezoeker kan kiezen uit puddingbroodjes, huisgemaakte advocaat, pannenkoeken, broodjes hamburger en door ‘echte Urkers’ gerookte zalm en schol. Na het eten beweging nodig? Er is een fietstocht uitgezet van ca. 28 kilometer, deze keer richting Hulshorst.

Verder wordt het druk met kramen vol haar­speldjes, computeraccessoires, verzorgings­producten, kaarten, boeken, textiel, bijbelhoezen op maat, streekproducten, hobbyspullen, strokaarsen en meer. GlobalRize geeft tijdens de markt enkele voorlichtingssessies, om bezoekers kennis te laten maken met hun werk.

De commissie heeft besloten de markt om 10:00 te openen en op tijd (14:00) af te sluiten met een veiling. Daar kunnen niet alleen tweedehands artikelen van eigenaar wisselen, maar ook verschillende tegoedbonnen. Vorig jaar waren die onder andere van een gereedschapswinkel, een kapper en een pedicure. De veiling wordt geleid door de ervaren veilingmeester Beert van Loo.

Om standhouders, bezoekers en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden, heeft de commissie www.zendingsmarktdoornspijk.nl geïntroduceerd, waarop samen met GlobalRize updates worden gegeven van ontwikkelingen rondom de markt. Verder wordt er in de weken voor de markt weer een folder huis­‑aan‑huis bezorgd op de Hoge Enk en in Doornspijk en bij diverse vakantieparken in de omgeving. Tijdens de markt kunnen de ontvangers daarvan checken of ze een leuke attentie hebben gewonnen. Wat die is, wordt via de website aangekondigd.

Kortom een interessante markt met voor elk wat wils, voor het goede doel!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment