ge1

DOORNSPIJK  - Natuurlijk is “zending” iets dat aanspreekt bij de voornamelijk christelijke bevolking van de Noord-Veluwe. Maar dan wel zending op de eigen manier, van de eigen kerk, en liefst van de eigen gemeente. Zendingsmarkt Doornspijk blijkt daarentegen mensen van verschillende achtergrond te trekken. Markant voorbeeld daarvan waren twee jongeren uit Zwolle: “We hebben de verkeerde bus gepakt en zagen deze markt. Leuke markt trouwens, waar is die voor enne… waar kunnen we wat eten krijgen?”

Ondanks de harde wind, waren meer dan dertig standhouders naar Doornspijk gekomen om uiteenlopende diensten en producten aan te bieden. Er was zelfs een heus “zorgplein” ingericht. Een zorgwinkel uit Nunspeet, WZU Veluwe, een masseuse en een pedicure bevolkten dat. Samen met een bloemenkraam: “Daar fleur je van op als je ziek bent of langdurig zorg nodig hebt!”, grapt standhouder Mieneke van Pijkeren, die ondanks de wind en wat regen, goed verkocht.

ge2

De organisatie had wel wat aanpassingen gedaan aan de markt. Het “zorgplein” midden op het plein ving teveel wind en moest verhuizen naar plaatsen in de luwte. De spelletjes waren binnen, net als de kleedjesmarkt, waar kinderen een extra zakcentje probeerden te verdienen. Met de sponsorloop verdienden die daarna ook geld, maar dan voor de zending.

Een half uur voor het geplande einde zag de organisatie zich genoodzaakt de markt te beëindigen. Er waren op dat moment drie kramen omgevallen en de wind leek toe te nemen. Bezoekers, vrijwilligers en standhouders hielpen elkaar om veilig af te bouwen.

De veiling om 14:00 was een hoogtepunt van de markt, en niet alleen omdat toen de zon weer ging schijnen. Veilingmeester Beert van Loo doet de veiling al heel wat jaren. “Vorig jaar heb ik het ook gedaan, ondanks gezondheidsproblemen. Dit jaar kon ik al mijn energie weer kwijt. Leuk om te zien dat er serieuze, bijna allemaal nieuwe, producten worden aangeboden om te veilen. Zo waren er twee relaxfauteuils: absolute topstukken uit de collectie.”
Totaal heeft de markt ongeveer € 6.500 opgebracht (de exacte opbrengst volgt later). De organisatie is tevreden: “Met zo’n mooi bedrag zullen ze in Driebergen (daar is de GZB gevestigd) wel blij zijn! En niet te vergeten de zendingswerkers Heleen van der Sluis, Adré en Marja Lichtendonk, die het geld gebruiken om de christelijke gemeenten in Bosnië te gaan ondersteunen.”

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment