CDA

In maart 2018 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Lokale schone energie zal zeker een belangrijk thema zijn. Het CDA Gelderland trapte 4 april af in de Radstake door de lokale fracties uit de provincie te informeren over het grote belang van deze zaak. Pieter van der Ploeg van Alliander, gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en Antoinet van Helvoirt van het Waterschap Rijn en IJssel vertelden de bestuurders over het belang van de energietransitie van fossiele naar duurzame, schone energie.


Zo gaf Van der Ploeg aan dat in het Gelders Energie Akkoord is afgesproken met alle Gelderse gemeenten ( op twee na...) dat we in 2050 energie neutraal moeten zijn. “Alle energie die we verbruiken moet dan opgewekt uit hernieuwbare energie. Dat betekent uit zon, wind, aardwarmte en biomassa. Nu is dat nog maar enkele procenten en er moet dus heel veel gebeuren”.
Van Dijk benadrukte dat het belangrijk is dat het nieuwe kabinet de regels zo aanpast dat het lokaal ook financieel de moeite waard moet zijn. “Als gemeenten zelf de energiebelasting kunnen gebruiken zou het veel aantrekkelijker worden om ook zelf de energie op te wekken.”

Van Helvoirt vertelde hoe het waterschap omgaat met het eigen steven om energieneutraal te worden. “Vertel het eerlijke verhaal” zo betoogde zij. “En maak de mensen ervan bewust dat het hun eigen energie is die ze verbruiken, en waar ze dus ook verantwoordelijk voor zijn.”

De avond werd georganiseerd en geleid door CDA statenlid Jaap Jonk. Voor mij is maar één ding echt van belang zei hij in zijn inleiding. “Als ik over 20 jaar met mijn kleinkinderen aan tafel zit wil ik een eerlijk antwoord kunnen geven over de verantwoordelijkheid die ik heb genomen.” Ter illustratie vertelde hij dat van de 2800 miljard m3 aardgas die we in Groningen hadden, nu nog 800 miljard m3 over is. “Als we zo doorgaan is het dus in 2050 gewoon op...”

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment