debat

door Cees Dijkhuizen

ELBURG - Bij het maken van een Omgevingsvisie over de toekomst van je gemeente, mag een goed gesprek met de komende generatie niet ontbreken. Daarom gingen de leerlingen uit atheneum 5 van het Lambert Franckens op 7 juni in debat met raadsleden uit Elburg, Oldebroek en Nunspeet. Het debat stond onder leiding van Friso de Zeeuw, hoogleraar gebiedsontwikkeling in Delft. Aan de hand van stellingen is met de leerlingen gediscussieerd.

Er was veel eensgezindheid onder de scholieren. Tijdens de avond was te merken dat men tevreden is over de gemeente waarin ze wonen. Leerlingen hechten belang aan de natuur, het vakmanschap, de identiteit (cultuur en landschap) en bereikbaarheid (OV en vooral de fiets). Zo was een duidelijke meerderheid van de leerlingen het eens met de stelling dat de kleinere dorpen ‘af’ zijn, hier passen geen uitbreidingslocaties meer. “Ons landschap is belangrijk voor de identiteit en het toerisme. Wees daar zuinig op”, was het argument.

Wat betreft duurzaamheid verwachten leerlingen veel van de eigen verantwoordelijkheid. Leerlingen waren het oneens met de stelling dat bedrijven zich in Elburg alleen  mogen vestigen die investeren in duurzame energie. “Duurzame energie moet je niet verplichten, bedrijven pakken zelf hun verantwoordelijkheid”, aldus de debater.

Opmerkelijk was ook hoezeer de VWO- leerlingen een pleidooi hielden voor het ontwikkelen van vakmanschap en het laten groeien van het aantal MBO-banen. Men ervaart het als onterecht dat vaak naar hoger opgeleiden wordt gekeken als de kurk waarop de economie drijft. “Liever meer installateurs, boeren en verpleegkundigen”.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment