thumbnail Bezoek Hilde Palland Elburg

ELBURG - Hilde Palland, 2e kamerlid voor het CDA heeft vrijdagmiddag 19 februari samen met raadslid Anita Kloosterman-Barneveld een werkbezoek gebracht aan de Botterstichting in Elburg. Ze spraken daar met de enthousiaste voorzitter Henk Walles over het unieke karakter van de stichting maar ook over de grote zorgen die er nu zijn door de corona-crisis. Henk Walles vertelde vol trots over de Botterstichting. De doelstelling van de stichting is het cultuurhistorisch varend erfgoed in ere te herstellen en voor Elburg te behouden.

De haven en botters zijn mede beeldbepalend voor Elburg en onlosmakelijk verbonden met de historie van onze prachtige, monumentale Hanzestad. Ruim 180 gedreven vrijwilligers zetten zich normaal gesproken dagelijks in om deze doelstellingen te bewerkstelligen. Dat is in deze corona-tijd niet mogelijk en dat is voor iedereen een enorm gemis.

Daarnaast mist de stichting nu al 100.000 euro aan inkomsten omdat ze het afgelopen jaar niet hebben kunnen varen. Natuurlijk maakt ook de Botterstichting gebruik van de steunpakketten van het Rijk maar dit is lang niet genoeg. Als de botters komend seizoen weer niet kunnen varen komt de stichting in zwaar weer.

Hilde Palland heeft namens het CDA in de Tweede kamer aandacht gevraagd voor de financiële zorgen van het varend erfgoed en de Bruine vloot. Het kabinet heeft 15 miljoen uitgetrokken voor de historische vloot, maar dit is in eerste instantie voor de schepen met een bedrijfsmatig karakter. De Botterstichting is hiermee dus niet geholpen. De Stichting zoekt naar andere mogelijkheden zoals de verbinding met collega stichtingen en de landelijke federatie varend erfgoed. Ook zal er bij de provincie Gelderland een verzoek om financiële steun worden ingediend.

Hilde Palland heeft het werkbezoek aan de Botterstichting als zeer waardevol ervaren.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment