thumbnail Jongeren en prestatiemaatschappij TeamAlert

REGIO – 50 procent van de jongeren in Nederland heeft regelmatig het gevoel te moeten presteren in de maatschappij. Daarnaast wil bijna de helft niet dat zij slechter presteren dan anderen, blijkt uit het grootschalige onderzoek “Jongeren van Nu” van jongerenorganisatie TeamAlert.

Jongeren in Nederland hebben de afgelopen jaren steeds vaker last van stress en druk. Uit onderzoek van Unicef blijkt dat een derde van de scholieren veel druk ervaart door schoolwerk. Deze groep geeft ook een lager cijfer aan hun leven. Daarnaast ervaren veel jongeren stress door het gebruik van social media.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Veluvine Ger Hessel van Urk foto Patrick Ouwerkerk

NUNSPEET - Sinds eind april dit jaar heeft Veluvine alle streaming en opnamefaciliteiten in huis om livestreams mogelijk te maken voor een breed scala aan toepassingen. Van congressen, vergaderingen en trainingen tot voorstellingen van amateurverenigingen en bedrijven. “Eigenlijk alles kan vanuit Veluvine gestreamd worden, zodat mensen thuis kunnen meekijken. Dat we hier alles al bij de hand hebben, is een groot voordeel”, vertelt Ger Hessel van Urk, licht- en geluidstechnicus van Veluvine.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail wildwandeling Petrea foto Geldersch Landschap Kasteelen

WAPENVELD - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen nemen u op woensdag 8 december 2021 mee op zoek naar sporen van wild. Het is bijna winter en dat zie je ook in de natuur. Zoogdieren gaan, nu er geen groen meer groeit, een moeilijke tijd tegemoet. De meeste dieren houden geen winterslaap. Daarom zwerven ze overdag maar meestal ’s nachts rond op zoek naar iets eetbaars. Daarbij laten ze sporen achter, die op zandpaden goed te zien zijn. Tijdens deze wandeling neemt de boswachter je mee naar plekken waar de kans het grootst is om sporen te zien van wilde zwijnen, reeën en edelherten. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

DSC 0103.jpgxbotterdagenelburg

REGIO -  Provincie Gelderland gaat ondernemers in de horeca, zorg, catering en retail ondersteunen bij het verduurzamen van het voedselaanbod. De focus ligt daarbij op meer plantaardig eten en minder voedsel verspillen. Zodat we zorgvuldig omgaan met grondstoffen en minder CO2 uitstoten. Ook is er aandacht voor meer lokale, duurzame producten op de kaart en in het schap. Het programma start in januari 2022 onder de naam ‘Gelderland van Morgen’.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Beeld scheiden stel 2

REGIO - Scheiden of uit elkaar gaan is nooit leuk. Het is vaak een verdrietige periode waarin je een hoop moet regelen. Denk aan wie er in jullie huis blijft wonen en hoe je het regelt met de kinderen. Ook op financieel gebied moet je veel dingen afhandelen, zoals je belastingzaken. Onder mensen die scheiden leven daarover veel vragen, blijkt uit een peiling die de Belastingdienst in augustus uitvoerde. In dit artikel lees je vijf veelgestelde belastingvragen van scheiders.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Winterse snertwandeling De Dellen foto Arie de Knegt

HEERDEDe boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op zaterdag 18 december 2021 een stevige wandeling over landgoed De Dellen met een lekker warme beloning onderweg. Wandel over de heide en door de bossen in december. Misschien wel met licht vriezend weer met een berijpte witte heide of ijshaar? Het wordt een stevige wandeling van ongeveer 5 uur over de heide, door de bossen en langs de vennetjes die het gebied rijk is. Halverwege staat er een kop snert voor ons klaar. Als er sneeuw ligt zijn stevige waterdichte hoge schoenen echt noodzakelijk en wellicht zelfs een wandelstok, ook voor de ervaren wandelaars. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Jansdal

HARDERWIJK -  Ziekenhuis St Jansdal heeft de zorgverzekeraars gevraagd om uiterlijk maandag 6 december een laatste voorstel te doen voor de betaling van de patiëntenzorg in 2022. Daarna zal het ziekenhuis de balans opmaken en de verzekerden van de betreffende zorgverzekeraars laten weten wat dit voor hen betekent voor 2022. Hiermee kunnen zij dan bij de keuze voor een zorgverzekering rekening houden.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

P1040700

REGIO  - Heeft of kent u een kleinschalig burgerinitiatief of sociaal project in Gelderland dat ervoor zorgt dat mensen kunnen meedoen in de samenleving? Denk hierbij aan nieuwe ontmoetingsactiviteiten in een huiskamer, dorpshuis of inloophuis, een maatjesinitiatief voor kinderen in kwetsbare gezinnen, vrijwillige vervoersdienst voor plattelandsouderen of een buurtvereniging die samen met de buurt een groene moestuin start. Vrijwilligers zijn daarbij essentieel.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

fbd5fc8a 67ca 4451 be9a 6a2c0dee5710

REGIO - De vraag naar drinkwater stijgt de komende jaren. Om hier in de toekomst in te kunnen voorzien, wil de provincie Gelderland een aantal drinkwaterreserveringsgebieden aanwijzen. In deze gebieden wordt nog niet meteen water gewonnen. Ze hebben wel bescherming nodig, zodat het grondwater ook in de toekomst geschikt blijft voor drinkwaterwinning.

De drinkwaterreserveringsgebieden en het beschermingsbeleid staan in het ontwerp-Actualisatieplan 9 Omgevingsverordening Aanvullende Strategische Voorraden (ASV). Dit ligt samen met het Milieueffectrapport (MER)  nog tot en met dinsdag 30 november 2021 ter visie.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

naam

REGIO Kijkend naar alle Nederlandse provincies staat Gelderland op de 7de plaatst als het gaat om originaliteit van babynamen. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat voornamentrends in Nederland van de afgelopen 70 jaar analyseerde. Hierbij is ook gekeken naar de lengte van voornamen over tijd en de betekenis en oorsprong van namen.

Gelderse inwoners minder vaak origineelDe drang naar het kiezen van een onderscheidende naam verschilt per regio. In de provincie Flevoland zijn inwoners het meest divers met voornamen en ook Zuid-Hollandse en Zeeuwse ouders kiezen vaak voor een niet veel voorkomende naam. Inwoners uit de provincie Limburg zijn het minst divers als het gaat om voornamen. Gelderland bevindt zich op plek 7 van de 12 en scoort daarmee ondergemiddeld.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

woodcast

ZWOLLE -  Per dag voert de gipskamer twee kliko’s met gipsafval af. Synthetisch materiaal wat niet afbreekt. Kan dat niet anders, dachten gipsverbandmeesters Elsko Vegter en Sjoerd de Jong. Ze gingen op zoek en kwamen bij een Fins bedrijf terecht dat Woodcast maakt. Dat is samengeperst hout met biologisch afbreekbare thermoplast. Even op een warmteplaat en het is klaar voor gebruik.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Peter Venema Gelderse Familiebedrijven Award 3

OLDEBROEK  -  Van Werven infra & recycling mag zich het beste familiebedrijf van Gelderland 2021 noemen. Uit ruim zeventig genomineerde bedrijven maakte de organisatie gisteren de winnaar bekend. Wilfred van Werven: “Dit is een prachtige ode aan de huidige én alle voorgaande generaties.”

Het Gelders Familiebedrijven Gilde organiseert jaarlijks de award voor beste familiebedrijf. De jury bestaat uit collega-ondernemers, de lokale gemeente, provincie Gelderland én klanten en relaties. Uit het juryrapport: ‘Van Werven is een eigentijds familiebedrijf, maar wel met oude familiewaarden waarbij mensen belangrijk zijn. Men heeft oog voor talent, maar ook voor collega’s waar het even minder mee gaat. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Met grote passie wordt samen gewerkt aan relevante oplossingen voor grote maatschappelijke problemen. Kortom, een waardig winnaar van de Award voor het Beste Gelderse Familiebedrijf 2021.’

Foto's Peter Venema

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail woningvoorraad Gelderland

REGIO -  In Gelderland zijn er in 2021 tot en met het derde kwartaal 6.842 woningen bij gekomen. De woningvoorraad steeg daarmee met 0,74% van 922.524 woningen op 1 januari naar 929.366 woningen op 30 september. Afgezet naar het aantal inwoners steeg de woningvoorraad daarmee 3% sneller dan gemiddeld in Nederland.  Dit blijkt uit een analyse van VvE- en vastgoedbeheerder Parel Beheer, die recentelijk verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de loep nam. 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

vcsPRAsset 3390406 85891 8b1824c1 9419 46ce 969f 6b0db1a92039 0

REGIO - De provincie Gelderland stemt definitief in met een lening van minimaal € 268 miljoen aan Alliander. De netbeheerder heeft veel geld nodig om haar elektriciteitsnet uit te breiden voor de energietransitie. Alliander vroeg daarom onlangs aan haar aandeelhouders om een lening van € 600 miljoen. Gelderland is met 44,7% de grootste aandeelhouder.

‘Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en ook op deze manier bijdragen aan de energietransitie.’ legt verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink het besluit uit. ‘Daarbij zal Alliander rond de 2% rente gaan betalen op de lening. Dat is meer dan we zouden krijgen als we het geld bij het Rijk moeten stallen.’

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Jordi Martin

NUNSPEET - I n een intieme setting genieten van een avond boordevol akoestische en elektrische gitaarmuziek en liedjes, waarvan een groot deel zelfgeschreven is. Op vrijdag 3 december staan singer-songwriters Jordi Martin en Eelke op de planken in Veluvine.

De avond begint met de Ermelose Eelke die op zijn akoestische gitaar onder anderen liedjes laat horen van zijn aankomende EP Tomorrow Same Time, waarvan de titeltrack enkele weken geleden is verschenen. Het zijn vooral persoonlijke integere liedjes, waarbij hij veel inspiratie heeft gehaald uit de boeken van Hermann Hesse, een van de succesvolste auteurs van de twintigste eeuw. “Het heeft iets melancholisch en romantisch”, vertelt Eelke.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Jannie van de Streek en Bettie van Hattem r IMGL1960 JavO

OLDEBROEK  -  De gemeente Oldebroek lijdt onder de pandemie. Verhoudingsgewijs ligt het meest noordelijke dorp van Gelderland zwaar onder vuur. Ook het Boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10A kampt met de coronaperikelen. De afgelasting van het nieuwe evenement 'Boerderijmuseum in wintersfeer', dat zaterdag 11 december gehouden zou worden, is een direct gevolg van Covid-19. Mede om die reden gaan de vrijwillig(st)ers van het museum door met het houden van acties op de laatste zaterdagen van de maand. Zaterdag 27 november staat er weer een actie op de rol met pannenkoeken (met en zonder spek), kruudmoes en zelfgemaakte rijk gevulde erwtensoep.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail 1080x1350 Promo Winterfair Vosbergen 2021

Voor mensen met passie voor wol, lifestyle en streekproducten…

HEERDE - Een sfeervolle winterfair op het landgoed Vosbergen met van alles op het gebied van wol, lifestyle en streekproducten, handwerken, homedecoratie, kleding en nog veel meer…

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 november is er een Wollig Landleven Winterfair rondom het kasteel Vosbergen in Heerde. Meer dan 70 standhouders presenteren hun producten, creaties en specialiteiten. 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie

REGIO/ELBURG -  Organisatoren van een productie of festival kunnen in januari 2022 weer subsidie aanvragen bij provincie Gelderland. Dit geldt voor alles op het gebied van: muziek, theater, beeldende kunst en vormgeving, mode, film, nieuwe media en literaire cultuur of erfgoed. De veiligheids- en gezondheidsmaatregelen vanwege Covid-19 hebben nog steeds  invloed op de  cultuursector. Er zijn meer kosten en minder (betalende) bezoekers. De uiteindelijke gevolgen daarvan zijn nog niet duidelijk. Daarom willen gedeputeerde staten blijven investeren in cultuur, juist nú. De subsidie voor grote producties en festivals, die vorig jaar eindigde, wordt daarom nogmaals  geopend. Deze extra subsidie is bedoeld voor Gelderse artistieke producties en festivals die in 2022 plaatsvinden.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Illustrator BELASTINGDIENST ROORDA STARTERS KLEINE ONDERNEMERS OKT2021 DAG 11891 kopie 1

REGIO -   Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Het gaat hierbij om ondernemers die zelf hun btw-aangifte doen. Voor ondernemers met een structurele jaaromzet van € 20.000 of minder is dat mogelijk door deel te nemen aan de kleineondernemersregeling. De Belastingdienst roept deze ondernemers op om te kijken of de regeling iets voor hen is. Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan deze btw-vrijstelling, moeten startende ondernemers en zzp’ers zich uiterlijk 3 december 2021 hebben aangemeld.  

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

janine

NOORD-VELUWE - Tijdens de online AJN-dag (Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland) op 19 november is bekendgemaakt dat Janine Benjamins  de Flora van Laar-prijs heeft gewonnen.  Zij ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar het Jeugddossier op de Noord-Veluwe. De Flora van Laar-prijs wordt tweejaarlijkse uitgereikt om talent en vernieuwend onderzoek op het gebied van de Jeugdgezondheidszorg te stimuleren.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)