De Diamant werkbezoek

ELBURG - De Diamant bundelt de krachten van ondernemers, onderwijsinstellingen en lokale overheden in de vorm van een kennis- en netwerkplatform. De naam verwijst naar de schitterende facetten van de Noord-Veluwe. Een aantrekkelijke regio om te ondernemen, te werken, te wonen, te leren en te recreëren. Een groep van CDA-bestuurders en raadsleden uit Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde en Hattem zijn op woensdag 17 januari jl. het gesprek met de vertegenwoordigers van de De Diamant aangegaan.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie

ARNHEM - In 2017 hadden bijna 1 miljoen mensen een baan in Gelderland. Dat blijkt uit de Provinciale Werkgelegenheid Enquête die provincie Gelderland ieder jaar samen met de gemeenten uitvoert. Vooral de industrie en de bouw zitten in de lift. Na jaren van banenverlies is de werkgelegenheid in de zorg licht gegroeid. De werkgelegenheid in Gelderland is in 2017 flink gegroeid. In 2017 waren er 991.700 mensen aan het werk in Gelderland. Bijna 16.000 meer dan in 2016 en goed voor een groei van 1,6%, vrijwel op het hetzelfde niveau als 2012 voor de economische crisis.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

ITPH AC IT WorkOut Event

ZWOLLE - Tijdens een uniek event op vrijdag 19 januari aanstaande in Zwolle presenteert de nieuwste lichting afgestudeerde IT’ers zich die volgens een uniek concept is opgeleid. Deze professionals met een aanvankelijke afstand tot de arbeidsmarkt zijn bij ITPH Academy met succes om- of bijgeschoold tot PHP developer. Daarmee hebben deze werkzoekenden, waaronder ook statushouders, zich ontwikkeld tot IT-specialisten die beschikken over de kennis en vaardigheden die nú concreet nodig zijn in het bedrijfsleven. En dus direct aan de slag kunnen bij organisaties en bedrijven die aan dit project deelnemen. Met dit voor Nederland eerste IT WorkOut Event wil ITPH Academy de drempel tussen onderwijs en arbeidsmarkt nog verder verlagen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

 uploads development 2014NEWS photo by Lucienne v d Mijle 2014 11 09 28

DRONTEN - Een viertal percussionisten, afkomstig uit de vier windstreken, heeft zich verenigd in een interdisciplinaire slagwerkproductie waarin energieke slagwerksolo’s, dynamisch ensemblewerk, aansprekende visuals en animaties samenkomen in een verbindend verhaal met als basis het universele ritme, de hartslag. Beleef dit muzikale spektakel op vrijdag 26 januari in De Meerpaal in Dronten. N.E.W.S. brengt percussie uit de vier windstreken – North (Europa en de Verenigde Staten), East (Azië, met de nadruk op Japan), West (Latijns Amerika), South (Afrika) samen. Ieder windrichting heeft zijn eigen vertegenwoordiger: North, Jeroen de Rijk (door de Slagwerkkrant meerdere malen uitgeroepen tot beste percussionist van de Benelux), East, Gen Hidaka, één van de drummers van Yamato The Drummers of Japan, West Simone Sou (gespecialiseerd in Braziliaanse muziek, percussionist en zangeres) en South, Carlo Hoop (The Surinam Music Ensemble en Fra Fra Sound). Jurriën Rood heeft de regie en het scenario geschreven.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

isala

REGIO - Zorgpartijen in en om Zwolle die betrokken zijn bij spoedzorg aan kwetsbare ouderen slaan de handen inéén en starten een proef. Inzet: Deze zorg zó goed regelen dat kwetsbare ouderen altijd de juiste zorg krijgen; thuis of in het ziekenhuis. Dan zijn tijdelijke opnamen niet meer nodig. Sleutels tot succes zijn de centrale rol voor de wijkverpleegkundige en deelname van acht zorgpartijen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

SAIL2018a

KAMPEN - Sail Kampen 2018, het grootste Paasevenement van Nederland, wordt volgens de organisatie groter dan alle voorgaande edities: "een groots nautisch cultuurevenement met provinciale, landelijke en internationale allure". De historische Hanzestad Kampen vormt hiervoor van 30 maart t/m 2 april het decor.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

veluwe

De Veluwe was vorig jaar het meest in trek bij Nederlandse vakantiegangers. Daarmee is de Gelderse regio voor het eerst populairder dan de Noordzeebadplaatsen die vele jaren de ranglijst aanvoerde van populaire binnenlandse vakantieregio’s. Dit blijkt uit het jaarlijkse ContinuVakantieOnderzoek naar het vakantiegedrag van de Nederlandse bevolking. Gelderland blijft net als de afgelopen jaren de meest populaire vakantieprovincie van Nederland. In 2017 hielden Nederlanders ruim 1,8 miljoen vakanties op de Veluwe en de Veluwerand. Dat is een groei van 2,4% ten opzichte van een jaar eerder. In 2016 stond de Veluwe nog op de derde plaats. De regio haalde vorig jaar de Noordzeebadplaatsen en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden in en staat nu nipt bovenaan.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Javier Guzman Ga Bie Jer Fotograaf Chloé Leenheer

DRONTEN - Na het zien van zijn eerdere, persoonlijke en geëngageerde shows denkt het publiek Javier Guzman misschien te kennen. Maar de cabaretier grijpt zijn achtste avondvullende voorstelling aan om zich opnieuw voor te stellen. Om te laten zien dat hij eigenlijk heel goed gemanierd is. Dat hij in een tijd van een hoop geschreeuw de koelte kan bewaren. Een avond waarin de cabaretier die zo vaak het achterste van zijn tong laat zien, kalm en verhelderend de problemen duidt. Op vrijdag 2 februari is Javier Guzman met zijn voorstelling Ga-Bie-Jer te zien in Dronten.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

OG3NE 1718 William Rutten photography

DRONTEN - Op donderdag 1 februari komen de meiden van OG3NE wederom naar De Meerpaal. OG3NE schrijft in 2014 geschiedenis door als eerste groep ter wereld ‘The Voice of Holland’ te winnen. Sinds hun deelname aan de razend populaire show schrijven de muzikale zussen hit na hit op hun naam. Bij het programma ‘Beste Zangers’ laat OG3NE Nederland opnieuw versteld staan van hun kwaliteiten. Na een volledig uitverkochte theatertournee in 16/17 is OG3NE in 17/18 terug met de succestournee van ‘Three Times A Lady’! Onder begeleiding van een live band neemt het trio het publiek mee op een on-Nederlandse reis vol unieke meerstemmige zang waarin prachtige ballads en uptempo nummers in een speciaal OG3NE-jasje gestoken worden. Natuurlijk zullen hun eigen hitsingles niet ontbreken. ‘Three Times A Lady’ brengt OG3NE – de Nederlandse inzending voor het Internationale Songfestival 2017 – zoals we ze graag zien!

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wiki handen 752x440

ARNHEM -  Erfgoed Gelderland organiseert op vrijdag 19 januari 2018 Symposium Open-up!. Een symposium over Wikimedia en Erfgoed, speciaal bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het delen van collecties als open data om deze beschikbaar te maken op wereldwijd toegankelijke platforms, zoals Wikipedia.

Tijdens het symposium delen erfgoedinstellingen hun ervaringen over werken met Wikipedia en kunnen de deelnemers praktisch aan de slag met verschillende tools en applicaties. ‘Open up!: Wikimedia en Erfgoed’ wordt georganiseerd als afsluiting van het project Wikipedian in Residence in Gelderland.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Isala entree

ZWOLLE -I sala Oncologisch centrum voerde onlangs voor het eerst een grote leveroperatie uit met een kijkoperatie. Waar normaliter bij een grote leveroperatie een grote snee onder de ribbenboog wordt gemaakt, zijn voor een kijkoperatie maar zes kleine gaatjes nodig. Dit zorgt onder andere voor minder pijn en minder complicaties bij de patiënt. De patiënt herstelt sneller van deze ingreep. Een belangrijke mijlpaal voor de behandeling van levertumoren. Chirurg Gijs Patijn: ‘Leveroperaties worden in vergelijking met vroeger steeds vaker met een kijkoperatie uitgevoerd. We doen in Isala al enkele jaren kijkoperaties voor kleinere levertumoren. Maar nu is het gelukt om een grote tumor te verwijderen met deze techniek. Er zijn nog maar enkele centra in Nederland die deze grote ingreep uitvoeren met een kijkoperatie. Patiënten kunnen nu ook bij Isala terecht.’

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

flevoland

REGIO - Op zaterdag 13 januari is op de Noordersluis een stremming van kracht. Dit is nodig omdat de zogenaamde rioolschuiven van de sluis gerepareerd moeten worden. De stremming duurt van 6.00 tot 12.00 uur. De provincie voert de reparatie op zaterdag uit om zo min mogelijk hinder voor de scheepvaart te veroorzaken.

Verbeterde constructie
Bij een schutsluis moet de waterstand binnen en buiten de sluis op een gelijk niveau komen. De rioolschuiven zorgen voor het aan- en afvoeren van water. Begin november ontstond een storing bij de Noordersluis, omdat het rubber van één van de rioolschuiven los was geraakt. Naast reparatie van de kapotte schuif wordt ook de constructie van de overige drie schuiven verbeterd.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Leen Verbeek de Flevolandse Commissaris van de Koning Foto Omroep Flevoland

REGIO - Protesten uit Gelderland en Overijssel zullen er niet toe leiden dat de opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld. Dat denkt Leen Verbeek, de Flevolandse Commissaris van de Koning. Hij zei dat dinsdag tijdens zijn nieuwjaarsspeech.

Verbeek wees er vervolgens op dat ook regio’s buiten Flevoland kunnen profiteren van de ‘banenmotor’ die Lelystad Airport volgens de commissaris gaat zijn. 'In 2018 worden de laatste voorbereidingen gedaan voor de opening - in april 2019 - van het vliegveld Lelystad. De gebruikelijke, bijna rituele rimpelingen bij onze buurprovincies zullen dit naar mijn mening niet uitstellen.'

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

AndereOgen IkMus161217 3b

KAMPEN - Afgelopen december ging in het Ikonenmuseum Kampen de tentoonstelling ''Met andere Ogen, een nieuw perspectief op hedendaagse Orthodoxie'' van start. Deze tentoonstelling is een initiatief van INaSEC, het Institute for the Academic Study of Eastern Christianity, onderdeel van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In de tentoonstelling in de ''Timmertoren'' van het Ikonenmuseum worden hedendaagse ikonen getoond van Borislav Prodanovic uit Servië. Geïnspireerd door zijn geloof probeert Borislav nieuwe inhoud te geven aan de oude ikonentraditie. Sandra Reddin uit Groot Brittannië is fotograaf en ging tussen 2008 en 2015 mee met verschillende bedevaarten door heel Rusland.

Voor ''Weerloze Waarden'' spraken Carin Koopman en Kees Prins met Frank Bestebreurtje van InaSEC, met Borislav Prodanovic en met Sandra Reddin. De Engelse interviews zijn vertaald naar het Nederlands. Activeer hiervoor de ondertiteling (zie eerste symbool rechtsonder in beeld). De ondertiteling werkt als onder het symbool een rode balk verschijnt.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

A28

REGIO - Voor de regio’s Noord-Veluwe en Noord-Overijssel vormt de A28 de ruggengraat voor het personen- en goederenvervoer. Door de geografische ligging (Veluwe/Flevomeer) zijn er weinig alternatieven. De files op de A28 nemen sinds 2012 sneller toe dan het Nederlands gemiddelde. Ontwikkelingen, zoals uitbreiding Lelystad Airport, zorgen in de toekomst voor extra verkeer bovenop de autonome groei. Op initiatief van de regio’s Noord-Veluwe en Zwolle is er eind 2016 een brede projectgroep van alle betrokkenen - van Amersfoort tot Hoogeveen - ontstaan.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Isala entree

ZWOLLE - De afgelopen twintig jaar is het aantal kinderen met één of meer positieve allergietests gestegen van 41 naar 49 procent. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Paul Brand en Lukas Koet van het Isala Vrouw-kindcentrum. Koet en Brand bestudeerden de bloeduitslagen van 18.000 kinderen en vonden dus een gestage toename van allergische gevoeligheid in de bloedtests. Kortom, het immuunsysteem van kinderen verandert in de loop van de tijd. Maar het was toch al lang bekend, dat steeds meer kinderen last hebben van allergieën? Brand: ‘Klopt, maar eerdere studies naar de toename van allergische ziekten keken vrijwel alleen naar de klachten van kinderen. Die nemen inderdaad toe in de tijd, maar dat kan ook zijn omdat artsen er meer alert op zijn. Ons onderzoek is het eerste dat over zo lange tijd met biologisch bewijs aantoont dat het aantal kinderen met allergische gevoeligheid stijgt met 1 procent per jaar.’

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Dellen drie koningenwandeling foto Arie de Knegt

HEERDE -De boswachter van Geldersch landschap & Kasteelen neemt u op zaterdag 6 januari mee op een boeiende Driekoningenwandeling op landgoed De Dellen. Tijdens de wandeling vertelt hij over de ontwikkeling van het landgoed. Ook worden enkele historische plaatsen bezocht. Het laatste uur van de wandeling verblijft u samen op de Renderklippen, waar gekeken en geluisterd wordt naar midwinterhoornblazers. Geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 10 jaar.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Publiciteitsfoto Debby Petter In mijn hoofd

NUNSPEET - In haar vierde theatermonoloog, die op donderdag 11 januari te zien is in Veluvine in Nunspeet,  speelt Debby Petter een vrouw die vertelt over haar man. Hij liegt. En dat doet hij niet zachtzinnig. Zijn halve leven is verzonnen. Misschien zelfs wel meer dan de helft. Het gaat niet om leugentjes om bestwil. Nee, echt het grote werk. Zij wil dat hij hulp zoekt. Hij wil dat ook. Maar doet hij dat? Of liegt hij dat hij hulp gezocht heeft? Ze wacht op hem. Kwetsbaar en onzeker vertelt zij haar verhaal. Waarom wil ze hem niet kwijt? Het antwoord op deze vraag is glashelder en onthutsend tegelijk.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

medicijnresten uit water

Waterschappen willen minder medicijnresten in water. We gebruiken in Nederland steeds meer medicijnen. De resten daarvan komen in sloten en rivieren terecht. Dat is slecht voor het waterleven en lastig voor de bereiding van drinkwater. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor schoon water en vinden het van groot belang voor onze toekomst dat het water schoon blijft.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

roggebot3 klein

KAMPEN - Sneller dan verwacht is de brug bij Roggebot de komende weken minder vaak open. Al het benodigde zand voor het werkeiland voor de bouw van de Reevesluis ligt namelijk al op z’n plek. In totaal is er de afgelopen weken 100.000 kubieke meter zand aangevoerd. In eerste instantie zou het werk (en de extra brugopeningen) doorlopen tot en met 12 januari 2018.

Vanaf begin 2018 gaat Isala Delta verder met het verdichten van het zand van het werkeiland, waarna de funderingswerkzaamheden van de Reevesluis halverwege januari worden opgestart.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)