thumbnail 20220518 160857

NUNSPEET -  In de wandelgangen van Veluvine hangt de komende vier maanden weer boeiend nieuw Werk aan de Wand. Gezien de diversiteit van het werk heet de tentoonstelling ‘Varia Nunspeet’, een wisselende zomer-expo met werk van Nunspeetse kunstenaars.

“Dit is een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met meer en minder bekende schilders, tekenaars, fotografen en aquarellisten. Zeker nu de galerie Kijk nou! KUNST de tijdelijke ruimten aan de Spoorlaan moet verlaten”, vindt de Werkgroep Beeldende Kunst Veluvine.

Lees meer >

koe2

VELUWE -  Veehouders die hun stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden op o.a. de Veluwe omlaag brengen met bestaande of nieuwe (stal)technieken kunnen subsidie krijgen. Hiervoor heeft de provincie € 26,5 miljoen gereserveerd.

Toekomst voor Gelderse veehouder

Gedeputeerde Peter Drenth: “De agrarische sector is voor Gelderland van groot belang. We investeren in een land- en tuinbouw, waarbij agrarische bedrijven op een duurzame manier produceren en daar een goed belegde boterham mee verdienen. Wij zien toekomst voor de boer die op een duurzame manier dieren houdt.” 

Lees meer >

thumbnail Esther Visser 1

OLDEBROEK - Dit jaar is er weer een fietsroute voor kunstliefhebbers uitgezet door Oldebroek en Oosterwolde. Zes ateliers, waar kunstenaars hun werk laten zien, zetten hun deuren op zaterdag 4 juni van 11.00 tot 17.00 uur open voor kunstliefhebbers en belangstellenden.

In de  ‘TUINN’ van Jenny van de Weg kunt u genieten van prachtige beelden. Dit jaar exposeert ook Harmke Zwep met diverse voorwerpen van Keramiek en porselein in de tuin van Jenny.

Lees meer >

thumbnail Kasteel Cannenburch in Vaassen

REGIO  -  Tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoer beleef je de complete geschiedenis van Gelderland van prehistorie tot en met de 20ste eeuw. Voor jong en oud zijn er vanaf 18 juni deze zomer elke zaterdag op negen verschillende locaties in Gelderland bijzondere activiteiten te bezoeken die samen meer vertellen over de geschiedenis van Gelderland. De zomertoer wordt afgesloten met een groots finaleweekend op 13 en 14 augustus bij kasteel Cannenburch in Vaassen. De toegang is ieder weekend gratis.

Lees meer >

waterschapvv

REGIO -  Waterschap Vallei en Veluwe heeft de gestelde doelen in 2021 zo goed als volledig behaald. Dat is te lezen in het vastgestelde publieksjaarverslag 2021 en de bijbehorende jaarstukken.Het waterschap stelde zichzelf doelen op de thema’s kwaliteit van de leefomgeving, energietransitie, bodem en droogte, circulaire economie en waterbewustzijn. Marijn Ornstein, dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe: “Hoewel het niet altijd even makkelijk was vanwege bijvoorbeeld corona en het tekort op de arbeidsmarkt, sloten we met vereende krachten het jaar 2021 af met een positief financieel resultaat.”

Lees meer >

Juf Roos gaat op avontuur IG 1080x1080 NS

NUNSPEET  -  Na twee jaar verplaatsingen is het zaterdag 21 mei dan eindelijk zover! Dan speelt de familievoorstelling Juf Roos – Gaat op avontuur (2+) om 12:00 uur, 14:00 uur en om 16:00 uur in het theater van Veluvine.

Lees meer >

Wildobservatie De Dellen fotograaf Jarno Hofman

EPE - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op zaterdag 28 mei 2022 een wildobservatie in De Dellen. De Dellen is een prachtig natuurgebied, bekend om de afwisseling van bossen, lanen en heidevelden. Er leeft een groot aantal edelherten en wilde zwijnen. Bij aanvang van de excursie vertelt de boswachter over deze dieren en laat hij o.a. geweistangen zien. Daarna wordt een korte wandeling naar de wildobservatiepost in het rustgebied gemaakt. Eenmaal in de post is het belangrijk om zo stil mogelijk te zijn, zodat de dieren zich niet bewust zijn van menselijke aanwezigheid. U verblijft hier tot zonsondergang, in afwachting van het wild. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

Lees meer >

NWV Foto

OLDEBROEK  -  Goed samenspel tussen Van Werven, de brandweer én het brandmeldsysteem met warmtebeeldcamera’s heeft woensdagavond een grote brand voorkomen op Van Wervens recyclinglocatie aan de Bovendwarsweg.  Een reconstructie.

‘Ik rook een vreemde lucht’

Chauffeur Dennis Snijder werkt nog laat, donderdag 12 mei. Om 18.45 uur lost hij zijn laatste vracht. “Ik rook een vreemde lucht, maar ik zag niets geks. Toch vertrouwde ik het niet. Daarom belde ik Bennie de Groot (coördinator Oldebroek, red.), hij zou het in de gaten houden op de warmtebeeldcamera.”

Lees meer >

thumbnail boerderijen fietstocht fietsen boer heerde

HEERDE  -  In Heerde wordt op zaterdag 9 juli 2022 al weer voor de 27ste keer de Boerderijenfietstocht gehouden. Deze inmiddels traditionele fietstocht over een afstand van 35 kilometer vindt jaarlijks plaats en tijdens deze fietstocht wordt een bezoek gebracht aan één of meerdere boerderijen.

Lees meer >

bigpop

 OOSTERWOLDE -  De dag waarop het moet gaan gebeuren is zaterdag 9 juli, het Bigpop Festival 2022. Kaarten zijn nu al te reserveren.

Deze editie zullen de volgende bands optreden:

Lees meer >

thumbnail William Rutten liggend fotograaf Adrian Sommeling

NUNSPEET -   Nu het huidige theaterseizoen bijna op zijn eind loopt, zet Veluvine zich schrap voor de start van een gloednieuw theaterseizoen. Op zaterdag 21 mei om 10:00 uur start de kaartverkoop van ruim 40 nieuwe theatervoorstellingen. 

Lees meer >

parkinson

NUNSPEET -  Heeft uw naaste de ziekte van Parkinson of een vorm van parkinsonisme? Parkinson heeft u niet alleen. De ziekte drukt een stempel op diegene die de ziekte krijgt, maar zeker ook op zijn of haar omgeving. Zorgtaken, veranderingen in de relatie, hulp vragen en ontvangen, hoe gaat u hiermee om als naaste? De Parkinson Vereniging gaat op 18 mei een workshop hierover   verzorgen in Nunspeet voor de naasten van iemand met de ziekte Parkinson of een vorm van parkinsonisme.

Lees meer >

provincie

REGIO - Leegstaande gebouwen veranderen in ontmoetingsplekken. Of bestaande dorps- en buurthuizen verbeteren. Dat kan door de subsidieregeling gemeenschapsvoorzieningen van de Provincie Gelderland. De provincie wil  zo plekken creëren om elkaar te ontmoeten, (creatieve) activiteiten te ondernemen en sporten. Dit in binnen- en buitenruimtes.

Lees meer >

oer

ZWOLLE -   Met IVN Zwolle naar buiten! Dat kan op 14 mei van 13.00 tot 16.00 uur met  "Oer is Stoer" voor kinderen van 6 t/m 12 jaar bij Wijkboerderij de Klooienberg in Zwolle. 

Oer is Stoer wordt georganiseerd door de Oerschool Zwolle en laat de kinderen  de oertijd beleven.

Lees meer >

thumbnail IMG 4241

OLDEBROEK  - Traditiegetrouw wordt op de laatste zaterdag van mei het Schaapscheerdersfeest bij het Boerderijmuseum gehouden. In verband met Covid-19 kon dit feest de afgelopen twee jaar niet door gaan. Daarom wordt dit jaar het Schaapscheerdersfeest groots opgezet op zaterdag 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur met nog meer activiteiten dan gebruikelijk. Naast het scheren van schapen, handmatig en door middel van een scheerapparaat, zijn rondom dit thema veel oude gebruiken te zien zoals het spinnen van wol, het breien en weven en touwdraaien.

Lees meer >

rommelm

NOORDEINDE - Zaterdag 7 mei is er een rommelmakrt in Noordeinde van 09.00 tot 13.00 uur. Het Noorderhuukien is die dag geopend voor een hapje en een drankje.

Er is voldoende parkeergelegenheid.

VANWERVEN

OLDEBROEK -  Van Werven Plastic Recycling recycleert dit jaar huishoudelijke PP-plastics van België. Het bedrijf tekende een jaarcontract met Fost Plus, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België.

Vorig jaar introduceerde Fost Plus de Nieuwe Blauwe Zak. Hierin mogen consumenten naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons óók PP-plastic verpakkingen deponeren. Van ijskreembakjes tot botervlootjes: PP-plastic verpakkingsafval dat in 2022 in deze Nieuwe Blauwe Zak verdwijnt, komt bij Van Werven in Lanaken terecht. Sinds januari verwerkt dit recyclagebedrijf een groot deel van de Belgische huishoudelijke PP-plastic verpakkingen tot een nieuwe grondstof, waarvan uiteindelijk nieuwe producten worden gemaakt.

Het recyclingproces zien? Bekijk deze video.

Lees meer >

 thumbnail Foto winnaar natuurfotowedstrijd 2021 Aafje van der Braak

ARNHEM – Het is weer tijd voor de jaarlijkse Gelderse Natuurfotowedstrijd. Dé wedstrijd voor natuurliefhebbers die de mooiste natuurverschijnselen proberen vast te leggen. Maar ook voor degenen die bij toeval een ‘lucky shot’ hebben gemaakt. BuitenGewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland, is op zoek naar de mooiste natuurfoto van het afgelopen jaar.

Lees meer >

mtto

OLDEBROEK -  Volgende week zaterdag (7 mei ) vertrekt MTTO  we voor de eerste motortoertocht van dit motorseizoen. Deze rit wordt altijd georganiseerd als onderdeel van de zendingsbazar van de geloofsgemeenschap Luctor et Emergo Oldebroek. Vast onderdeel van de vele activiteiten die dag  is een motorrit over zo'n 250 kilometer, geheel verzorgt met koffie, koek, warme maaltijd en een verfrissing.

Lees meer >

strand

REGIO - Zondag 1 mei 2022, start het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Nederland zijn meer dan 700 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.

Zwemmen in oppervlaktewater heeft ook risico’s. Houd er bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen rekening mee dat het water nog erg koud kan zijn en dat u daardoor verkrampt kunt raken.

Lees meer >