Foto familie Vd Brug LinnaeusREGIO - Leden van De Maatschappij, departement NW-Veluwe en Flevoland en betrokken bedrijvenkringen, organisaties en instellingen van de Noord-Veluwe en Flevoland zijn op zoek naar de ‘meest sociaal-maatschappelijk betrokken ondernemer’ om deze te eren met de Linnaeusonderscheiding. Tot 15 september kan men kandidaten aandragen.
Een zeskoppige jury met leden uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid buigt zich over de nominaties en kiest daaruit diegene die tijdens De Ontmoeting op 11 januari 2018 de twintigste Linnaeusonderscheiding in ontvangst mag nemen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

edelhert burlend tussen de bomen foto Rob van t ZelfdeEPE- In september en oktober is het bronsttijd voor de edelherten. De mannetjes (herten) verzamelen dan een aantal vrouwtjes (hindes) om zich heen. Dit bronstroedel wordt verdedigd, onder andere door te burlen. Dat is een schitterend oergeluid. Wilt u het burlen ook horen?

Ga dan op 16, 19, 20, 22, 23, 26, 29 en 30 september, 3, 4 en 6 oktober 2017 mee met een hertenbronstexcursie van Geldersch Landschap & Kasteelen op landgoed De Dellen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

zomertourDroom voor jouw buurt? De Leefbaarheidsalliantie Gelderland helpt!

OOSTENDORP - De Leefbaarheidsalliantie Gelderland is nu een half jaar onderweg en wil bewoners inspireren met aansprekende burgerinitiatieven in de regio. We gaan in gesprek over de wensen voor nieuwe initiatieven en helpen bij het realiseren ervan. De Zomertour beperkt zich niet tot het dorp, maar richt zich op de bewoners en initiatieven in de hele regio. Tussen 7 en 23 augustus zijn ze op maandag en woensdag aanwezig met een gele Amerikaanse schoolbus op het evenemententerrein van het populaire radio- en tv programma ‘Zomer in Gelderland’, gepresenteerd door Angelique Krüger.
Bekijk facebook.com/lbhgld voor filmpjes en foto’s van eerdere bezoeken aan Zelhem, Meddo, Gameren en Wenum-Wiesel.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

alidaAlida Bosma heeft deze zomer weer een stuk Noaberpad gelopen. De komende weken beschrijft ze wat ze allemaal heeft meegemaakt.

Op de route van het Noaberpad ligt Winterswijk. Jarenlang werd het aanzicht van Winterswijk bepaald door de schoorsteen van de vele stoom weverijen die hier stonden. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kwam in het dorp de textielindustrie tot grote bloei. Textiel directeuren die in Duitsland werkten kwamen naar Winterswijk omdat ze in Duitsland niet naar de kerk mochten.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

prorailZWOLLE - Van 17 tot en met 20 augustus sluit ProRail de nieuwe bovenleiding van de Kamperlijn aan op de bovenleiding van station Zwolle. Daarom rijden er in die periode minder treinen rond dit knooppunt. Er is vervangend vervoer geregeld. Prorail raadt aan de reisplanner voor vertrek te raadplegen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

170807 Huis der provincie

ARNHEM -  Op woensdagmiddag 20 september 2017 opent Koning Willem-Alexander het vernieuwde Huis der Provincie. Dit doet hij samen met Clemens Cornielje, de Gelderse commissaris van de Koning. De officiële opening is onderdeel van een veelzijdig programma met onder meer optredens van het Gelders Orkest en Introdans. Ook geeft Dolly Verhoeven een boeiende lezing over de Gelderse identiteit. Als bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis slaat zij een brug tussen de wetenschap en de Gelderse samenleving.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

reinierdewit

KAMPEN - Kampen is van oudsher een belangwekkend religieus en spiritueel centrum. De oude Hanzestad aan de benedenloop van de IJssel heeft een roerige geschiedenis als kenniscentrum van kerkenbouw, remonstrants bolwerk, zetel van twee theologische universiteiten en als geboorteplaats van Klaas Schilder, boegbeeld van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

isala

ZWOLLE -  De geboorte van een baby is een bijzondere periode in het leven. Tegelijkertijd komt er ook van alles bij kijken; de zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Op zaterdag 30 september van 11.00 tot 16.00 uur organiseert Isala Vrouw-kindcentrum weer een gezellige kraammarkt voor zwangeren en jonge gezinnen. Zodat u en uw partner weten wat u te wachten staat. Op de kraammarkt kunt u terecht voor informatie over zwangerschap, bevallen bij Isala, maar ook over thuiszorg, kinderopvang en borstvoeding. Of maak kennis met de afdeling Verloskunde en de Kinderafdeling. Medewerkers van deze afdelingen staan u graag te woord. En heeft u al gehoord van het Medicatie Adviespunt voor Zwangeren, Thuismonitoring of het Verpleegkundig spreekuur? En natuurlijk kunt u ook rechtstreeks vragen stellen aan bijvoorbeeld een lactatie- of verloskundige.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

molen

Alida Bosma heeft deze zomer weer een stuk Noaberpad gelopen. De komende weken beschrijft ze wat ze allemaal heeft meegemaakt.

Geen tv, radio of ander vermaak is op de camping de Appelwei in kotten niet. Dus we gaan Rummikub doen! Zonder gemeen te doen win ik twee potjes van de drie. Een beetje gemeen doen we wel met het Noaberpad. We zien op de kaart dat de route over veel verharde wegen gaat. We besluiten daarom een stuk met de fiets te doen. Het opstappunt is net achter de camping. Na een mooi stukje door het bos komen we aan bij Berenschot. Berenschot bestaat uit een restaurant en een water korenmolen en stamt uit 1652. In 1911 kwam hij in de handen van de familie Berenschot. De molen is een originele staat gerestaureerd.

Fotoreportage Alida Bosma

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

isalafoto klein

ZWOLLE - ​Bevallen is al spannend genoeg. Onzekerheid rond de gang van zaken in het ziekenhuis is wel het laatste wat u daarbij kunt gebruiken. Het team van de afdeling Verloskunde van Isala begrijpt dit en houdt daarom een voorlichtingsavond voor zwangeren en hun partner. Deze avond vindt plaats op woensdag 30 augustus van 20.00 tot 21.30 uur.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

drive in poster

OOSTERWOLDE - Op een prachtig plekje nabij het Landgoed Morren in Oosterwolde zal op zaterdag 26 augustus een prachtig evenement plaatsvinden. Nooit eerder vertoond in deze omgeving:  een heuse drive-in bioscoop met een film voor 14 jaar en ouder. De inhoud?  Actie, historie en romantiek! Een film die u niet zult vergeten. Tijdens het kijken van de film vanuit de auto of vanaf een kleedje kunt u bellen en bij Frites& Zo een  hamburger, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt,  bestellen. Deze wordt dan aan de auto bezorgd door een van de ‘girls van de bediening’.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

creaspektakel2

KAMPEN - De liefhebber kan tijdens het Creaspektakel op zaterdag 19 augustus kennismaken met de laatste trends op hobbygebied. Er zijn allerlei standhouders waarbij je de nieuwste materialen kunt aanschaffen.

De organisatie: “Ook kan je in de stad je geluk beproeven bij het Rad van Fortuin". (Bonnen krijg je bij aankopen ter waarde van 7,50 euro bij één van de standhouders, red.).

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

WOP zwijn foto Gerrit van Vemde

HEERDE - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op zaterdag 12 enwoensdag 16 augustus een wildobservatiewandeling op landgoed De Dellen. Het is een prachtig natuurgebied, bekend om de afwisseling van bossen, lanen en heidevelden. Er leeft een groot aantal edelherten en wilde zwijnen. Bij aanvang van de excursie vertelt de boswachter over deze dieren en laat hij o.a. geweistangen zien. Daarna maakt u een korte wandeling naar de wildobservatiepost in het rustgebied. U verblijft hier tot zonsondergang, in afwachting van het wild. Doordat de wildobservatiepost in het rustgebied staat, is de kans op het zien van wild groot.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

img 6870

OLDEBROEK -  Tijdens het Oogstfeest bij het Boerderijmuseum zijn de kleindiersportverenigingen Sport Veredelt Oldebroek e.o. en Nut en Sport Wezep e.o. weer present met een gezamenlijke stand. Elk jaar worden enkele rassen aan het publiek getoond die door de fokkers worden gehouden. Dit jaar zijn er onder andere Langshan kippen, Cochin krielen, een Franse Hangoor konijn, een kleurdwerg en een viertal sierduiven. In een speciale ren voor de partytent lopen enkele Orpingtons, een groot kippenras.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Oogstfeestfoto IMG 7197 50

Zaterdag 12 augustus met tal van activiteiten voor jong en oud

OLDEBROEK - Op de tweede zaterdag van augustus bruist het jaarlijks van de activiteiten voor jong en oud in en rond Boerderijmuseum 'De Bovenstreek' aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek. De ruim 120 in Veluwse klederdracht gehulde vrijwilligers van het Boerderijmuseum trekken dan van 10.00 tot 16.00 uur alles uit de kast voor het Oogstfeest. Het groots opgezette Oogstfeest wordt zaterdag 12 augustus om 10.00 uur geopend door burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

P1000252

Alida Bosma heeft deze zomer weer een stuk Noaberpad gelopen. De komende weken beschrijft ze wat ze allemaal heeft meegemaakt.Alida Bosma heeft deze zomer weer een stuk Noaberpad gelopen. De komende weken beschrijft ze wat ze allemaal heeft meegemaakt. 

Altijd leuk om op de camping een spelletje te doen, maar na twee dagen en acht spelletje Skip-Bo geloof ik het wel. Zeven verloren, één gewonnen. Ben ik niet slim genoeg, is manlief gemeen of heeft hij gewoon meer geluk dan mij. We bergen Skip-Bo op en gaan weer wandelen.  Nu goed opletten om niet weer verkeerd te lopen. Maar helaas, we lopen weer verkeerd. Dit keer is de route echter niet goed aangegeven en heeft het gelukkig niets met ons te maken.

Fotoreportage Alida Bosma

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

foodtruck

KAMPEN - Liefhebbers van lekker eten kunnen zondag 10 september hun hart ophalen op het strand van Music Club Kampen. Daar staan van 12.00 tot 20.00 uur authentieke food trucks waar je terecht kunt voor allerlei biologische culinaire hoogstandjes. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten. De toegang is gratis.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

nationaalorgelmuseum 125

ELBURG -  Dinsdagochtend 8 augustus geeft organist Arthur Eijlers een zgn. marktconcert op het Boonorgel van het Orgelmuseum. De marktconcerten in het Orgelmuseum zijn bedoeld als laagdrempelig, en zijn wellicht een eerste kennismaking met het bijzondere Boonorgel. De concerten duren een half uur en zijn gratis toegankelijk.

 

Aanstaande dinsdag wordt het Boonorgel bespeeld door organist Arthur Eijlers. Hij is als organist aan diverse kerken verbonden geweest. Het belooft zoals elke week een luisterenswaardige ochtend te worden.

Het concert duurt van 11.30 tot circa 12.00 uur en is toegankelijk via de achteringang van het museum, Hondegatsteeg 7, Elburg. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het onderhoud van de orgels in het museum. Komt u op tijd, want deze concerten worden goed bezocht!

Wilt u naast het concert ook het museum bezoeken, dan bent u uiteraard van harte welkom, maar betaalt u wel de normale toegangsprijs à € 6,- p.p (kinderen gratis).

Schrijf reactie (0 Reacties)

MBO Bruisdag Joost Jansen

ZWOLLE - De MBO Bruisdag, dé introductiedag voor Zwolse studenten van het MBO, behaalt voor het vijfde jaar op rij een deelnemersrecord. De MBO Bruisdag zal op woensdag 6 september plaatsvinden waarbij studentenorganisatie Buro Ruis maar liefst 4300 MBO studenten van programma op maat voorziet. Het deelnemersrecord is mede te danken aan een stijging van het aantal opleidingen dat meedoet aan de MBO Bruisdag.De MBO Bruisdag, dé introductiedag voor Zwolse studenten van het MBO, behaalt voor het vijfde jaar op rij een deelnemersrecord. De MBO Bruisdag zal op woensdag 6 september plaatsvinden waarbij studentenorganisatie Buro Ruis maar liefst 4300 MBO studenten van programma op maat voorziet.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Kruudmoes IMG 0694A

OLDEBROEK - De bezoekers van het Oogstfeest kunnen zaterdag 12 augustus kennis maken met kruudmoes. Jaarlijks maken de vrijwilligsters van het Boerderijmuseum zo'n 100 liter van deze pap uit grootmoederstijd. En elk jaar opnieuw vindt de kruudmoes gretig aftrek bij de bezoekers van het Oogstfeest. Kruudmoes is een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, gerookt spek, rookworst, rozijnen en veel verse kruiden. Veelgebruikte kruiden zijn kervel, peterselie, selderie, venkelgroen of dille, kruizemunt en zuring. Het gerecht was vroeger bedoeld als stevige en voedende pap voor de werkers op het land, voor de soldaten en voor net bevallen moeders. Kruudmoes wordt, buiten het Oogstfeest om, nog zelden gegeten. Kruudmoes kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)