molen

Alida Bosma heeft deze zomer weer een stuk Noaberpad gelopen. De komende weken beschrijft ze wat ze allemaal heeft meegemaakt.

Geen tv, radio of ander vermaak is op de camping de Appelwei in kotten niet. Dus we gaan Rummikub doen! Zonder gemeen te doen win ik twee potjes van de drie. Een beetje gemeen doen we wel met het Noaberpad. We zien op de kaart dat de route over veel verharde wegen gaat. We besluiten daarom een stuk met de fiets te doen. Het opstappunt is net achter de camping. Na een mooi stukje door het bos komen we aan bij Berenschot. Berenschot bestaat uit een restaurant en een water korenmolen en stamt uit 1652. In 1911 kwam hij in de handen van de familie Berenschot. De molen is een originele staat gerestaureerd.

Fotoreportage Alida Bosma

Van tijd tot tijd worden er in de Achterhoek enorme zwerfkeien gevonden. Deze zijn afkomstig uit Scandinavië. Voor het gemeentehuis in Winterswijk staat de grootste kei van Nederland 43 ton.

De route die we fietsen is afwisselend en gaat door een glooiend landschap van akker en bosbouw met mooie grote oude boerderijen. De smalle weggetjes die we overal tegen komen werden vroeger gebruikt als smokkelroute door de bevolking.

We zien in Duitsland veel zonnepanelen op de daken van de huizen en schuren liggen. Hoge windmolens bederven de horizon, maar ze zijn goed voor het milieu. Vroeger waren er veel kleine ijzergieterijen in het oude IJssel gebied. Straatlantaarns, tuinbanken, badkuipen brievenbussen, het is slechts een greep uit de talloze gietijzeren voorwerpen.

In Bocholt eten we een boterham aan een kunstmatig aangelegd meer, de Aasee. Het park waar het meer in ligt was in 2009 het mooiste park van Europa. Het plaatsje Bocholt is 100 jaar geleden groot geworden door de textielindustrie. We bekijken het textielmuseum en fietsen langs oude restanten van textielfabrieken. Het was een mooie fietstocht van ruim 30 kilometer! Nu moeten we nog dezelfde afstand terug naar de camping in kotten. Onderweg passeren we een oud douanekantoor op de grens van Nederland en Duitsland.

Wordt vervolgd.....

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment