Isala entree

ZWOLLE - Eén op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen, schrijven en rekenen. 65% hiervan is autochtoon. Dagelijkse handelingen zoals mailen, het lezen van een folder, afsprakenbrief of een bijsluiter is voor hen lastig. Isala start een campagne om medewerkers zich hier bewust van te maken en hun communicatie aan te passen. De campagne is voorbereid door vijf ziekenhuizen die aangesloten zijn bij mProve.

Laaggeletterdheid kan grote gevolgen voor patiënten hebben, omdat zij zich bijvoorbeeld niet goed kunnen voorbereiden op een operatie of behandeling. Maar denk ook aan het niet juist innemen van medicijnen of het begrijpen van een consult.

Schaamte

Oorzaken van laaggeletterdheid liggen vaak in onderwijsachtergrond, thuissituatie of omdat bepaalde vaardigheden minder zijn geworden. Vrijwel altijd is het een combinatie van deze oorzaken. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven schamen zich er vaak voor. Zorgverleners weten het meestal niet of herkennen het niet. Het is een gevoelig onderwerp dat niet snel ter sprake komt, ook al kan dat vervelende gevolgen hebben.

Campagne

Isala erkent dit probleem en maakt zich sterk om haar patiënteninformatie zo begrijpelijk mogelijk te maken. Onlangs is de campagne ‘Taal maakt gezonder’ gestart. Om ten eerste medewerkers bewust te maken van het feit dat patiënten moeite kunnen hebben met lezen en schrijven en daardoor de hen aangeboden informatie niet of onvoldoende begrijpen.

Ten tweede leren medewerkers signalen van laaggeletterdheid herkennen. Signalen zoals ‘ik vul dit formulier thuis wel in’ of ‘ik ben mijn bril vergeten’. Ook krijgen medewerkers instructies hoe zij hun communicatie aan kunnen passen. Verder heeft Isala een start gemaakt met het verbeteren van patiëntfolders; elke nieuwe folder wordt getoetst op begrijpelijkheid voor laaggeletterden. Waarmee tegelijk de informatie voor iedereen toegankelijker en duidelijker wordt.

mProve

mProve is een samenwerking tussen Albert Schweitzer ziekenhuis, Jeroen Bosch ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum, Rijnstate en Isala.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment