Interview studenten Foto Talent On The Move 2018 Filipa Amorim en Dovydas Strimaitis c Marcel van Oostrom

Tekst: Claudia Klaassen

NUNSPEET - Vrijdag 16 maart komen ze naar Veluvine: de bij Codarts Rotterdam klaargestoomde danstalenten! Ze zijn aanstekelijk, inspirerend en bezitten een ongekend energie niveau. De Spaanse Filipa Miranda Amorim en de uit Litouwen afkomstige Dovydas Strimaitis zijn twee van de dertig danstalenten die actief zijn in de jubileumeditie Talent On The Move 2018. Ze dansen tijdens deze tournee samen in drie choreografieën. Het programma omvat naast bestaand repertoire ook dit jaar weer een aantal gloednieuwe werken speciaal voor Talent On The Move gecreëerd. “We can’t wait to start performing!”


Internationaal gezelschap

Filipa en Dovydas werden – samen met ca. 25 andere talenten – in 2015 toegelaten tot de bacheloropleiding Dans bij Codarts. Dat zegt veel over hun talent, want in totaal doen jaarlijks 600 kandidaten auditie bij de kunsthogeschool. Audities worden niet alleen in Rotterdam gehouden, maar ook in Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Polen en Kroatië. Driekwart van de studentenpopulatie is internationaal, ca. dertig nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in de opleiding.

Filipa: “Wat me zo aansprak is dat de focus bij Codarts ligt op een brede danstechnische basis en dat er veel aandacht is voor eigenheid en artisticiteit. In een onderwijsprogramma waarin heel veel verschillende stijlen aan bod komen. Dus besloot ik auditie te doen in Barcelona. En zo kwam ik zelf ook in Rotterdam terecht… Codarts was mijn eerste keus.“

Dovydas danste pas vier jaar toen hij in 2015 auditie deed voor Codarts in Siedlce, Polen. “Na twee dagen vol workshops bezocht ik de Talent On The Move-voorstelling die Codarts ieder jaar bij de audities in Polen organiseert. Ik wist niet wat ik zag, ik was diep onder de indruk van het veelzijdige programma. En dolgelukkig toen ik de volgende dag van de auditiecommissie te horen kreeg dat ik was toegelaten bij Codarts.”

Spannende dansreis

Op de vraag wie deze voorstelling moet zien antwoordt Filipa: “Natuurlijk willen we onszelf graag presenteren aan het danswerkveld van Nederland. Maar we willen daarnaast heel graag nieuw publiek op een toegankelijke manier kennis laten maken met moderne dans. Omdat de voorstelling een heel afwisselend programma toont, biedt de show voor elk wat wils.“ “Wij kijken ontzettend uit naar deze tour. Het is een hectisch programma – met meer voorstellingen dan ooit op de agenda – maar voelen ons zeer bevoorrecht dat we dit mogen doen. Yes please!”, zegt Dovydas lachend.

Speciale actie voor dansscholen uit Nunspeet

Leden van lokale dansscholen kunnen naar de voorstelling voor maar € 10,-. Hiermee geven wij de dansers van de toekomst de mogelijkheid om kennis te maken met (internationale) danstalenten en hopen zo meer mensen te inspireren en aan te steken met de energie van dans! Meer informatie over deze actie is verkrijgbaar bij Veluvine en de dansscholen Idance, Gelderse Balletscholen en Anouk Dans Experience.

Talent On The Move is vrijdag 16 maart om 20.15 uur te zien in Veluvine. Kaarten kosten €18,00 inclusief drankje en zijn verkrijgbaar via www.veluvinenunspeet.nl of de theaterkassa.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment