OP Oost ondertitel EU logo RGB 2015 10 ENG D04

REGIO - MKB-bedrijven in Gelderland en Overijssel maken veel gebruik van Europese subsidie. Dat blijkt uit het derde jaarverslag van het Europese subsidieprogramma OP Oost 2014-2020. Tot eind 2017 is de helft (€82,4 miljoen) van de beschikbare middelen toegekend aan 362 projecten. Hierbij zijn 729 mkb-ondernemers uit Gelderland en Overijssel betrokken. Samen met de eigen bijdrage van deze bedrijven, grootbedrijven en kennisinstellingen betekent dit een investering van €222 miljoen in de economie in de regio.

Duurzame innovatie

In het Operationeel Programma (OP) Oost werken Gelderland en Overijssel samen met de EU aan structurele versterking van de economie in Oost Nederland. De EU stelt hiervoor €101 miljoen beschikbaar. Het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel dragen samen €68 miljoen bij. OP Oost investeert in duurzame innovatie en stimuleert bedrijven om kennis om te zetten in nieuwe producten, processen of diensten. Bij het merendeel van de gesubsidieerde projecten, werken twee of meerdere bedrijven en kennisinstellingen samen. Door deze samenwerking, met soms verrassende partners, komt nieuwe techniek beschikbaar voor andere ondernemers en consumenten.

Voorbeelden

In het project Coolpack PV wordt door Optixolar B.V. (Arnhem) en Kiwa Technology B.V. (Apeldoorn) onderzoek gedaan naar een koeltechnologie voor zonnepanelen. Door het toepassen van ‘Coolpack technologie’ waarvoor geen stroom of water nodig is, wordt de temperatuur van een zonnepaneel lager. Hierdoor neemt de opbrengst per zonnecel toe.

In het project LEAP (Low Emission Application of Powdercoating) werken Van Wijhe Verf (Zwolle) en Kamp Coating (Apeldoorn) aan een technologie om hout en kunststof niet af te lakken maar op lagere temperaturen te poeder coaten waarmee nog eens 25% aan energie bespaard wordt.

In de proeftuin LNGPitch4 werkt maritiem onderzoeksinstituut MARIN samen met industrieel automatiseerder Kremer uit ’s-Heerenberg, isolatie-expert GSH uit Maasbracht en tankbouwer Cryovat uit Nijkerk aan een LNG-tank voor zeeschepen. LNG is een duurzamer alternatief voor de stookolie waar de meeste zeeschepen op varen.

Jaarcijfers 2017

In dit jaarverslag wordt gerapporteerd over de stand van zaken t/m 31 december 2017. Op dat moment waren 21 van de 116 aanvragen behandeld voor een bedrag van €1,2 miljoen. Inmiddels zijn bijna alle aanvragen uit 2017 afgehandeld. Aan 73 projecten is in totaal ruim €27 miljoen subsidie verstrekt. Samen met de €65 miljoen uit 2015 en 2016 is na drie jaar bijna de helft van het beschikbare budget van €169 miljoen toegekend. Hiermee ligt de subsidieverstrekking vanuit OP-Oost op het schema.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment