P1000442

- door Alida Bosma - 

Waterland is een laag gelegen veenweidegebied doorsneden door sloten en vaarten dat vroeger regelmatig overstroomde. Net als de Zuiderzeesteden wisten de Waterlandse dorpen in de 15e eeuw te profiteren van de overzeese handel, hun gouden eeuw. Na 1570 kwam een abrupt einde aan de bloeiperiode Toen Waterland het strijdtoneel werd van de 80-jarige oorlog. De waterkering werd verwaarloosd en keer op keer brak de dijk door. We zien dat, als we op de dijk lopen, door middel van bordjes die bij waterkolken staan.

Foto's Alida Bosma

Na die periode gingen de waterlanders zich toeleggen op de veeteelt. Ze specialiseerden zich in melk en andere zuivelproducten. Vanaf de dijk zien we in de verte Monnickendam liggen. We passeren eerst nog Katwoude en even later een klompenmakerij, waar we ook weer volop kaas zien liggen en lopen Monnickendam binnen, daar zijn we ook nog nooit geweest.

In de haven liggen talloze zeilschepen en vissersboten. Een prachtig dorp met smalle steegjes en doorkijkjes. Ook hier weer veel bruggetjes en grachten. Bij een restant van een oude stadsmuur vinden we nog een Joodse begraafplaats uit 1617.

We verlaten Monnickendam en gaan verder over de dijk naar Uitdam. Het laatste gedeelte gaat dwars door de weilanden en over kleine slootjes. Grote groepen ganzen vliegen luidruchtig over ons heen. Blauwe reigers staan roerloos langs slootjes om zo een kikkertje te verschalken. De kikkers springen voor onze voeten weg de sloot in.

Een prachtig slot van deze prachtige dag. ‘s Avonds laat wordt, zeven weken te vroeg, onze kleinzoon geboren. Met moeder en zoon is alles goed verteld onze gelukkige zoon.

Ons kleinkind ligt in de couveuse en heeft nog geen naam. Kleine kruimel zeiden ze  7 ½ maand lang, maar met zo’n snelle onverwachte geboorte is de naam nog niet bekend!

Dat heeft ook wel iets koninklijks … toch!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment