mars

- door Alida Bosma - 

Het is half november, om ons heen is het herfst aan de bomen hangen slingers van bruine herfst bladeren. De mais is van het land maar de weilanden in het landschap zijn groen. Hier en daar bloeit zelfs nog een paardenbloem en een margriet. Het is zacht voor de tijd van het jaar ,een Elfstedentocht zit er voorlopig niet in! Ongeveer een kilometer ten zuiden van de route ligt aan de Denekamperdijk het Hennekerveld.  Hier verzamelden zich vroeger zogenaamde Hannekemaaiers. Dit waren arme boeren uit Westfalen die in de zomer maanden met een zeis en een knapzak werk zochten in Nederland. Wij hebben ook een knapzak bij ons maar zijn beslist niet op zoek naar werk. We genieten van ons pensioen en in onze knapzak zit brood, fruit en koffie. Net als wij genieten van de inhoud van onze knapzak breken de hemelsluizen open en zoeken we een plekje om te schuilen.

Fotoreportage

Onderweg komen we verschillende “Markestenen” tegen die vroeger de Marke grenzen markeerden.

In Oldenzaal zien we nog een piepklein stukje tramlijn. Deze ging vroeger van Oldenzaal naar Denekamp. Ook zien we in Oldenzaal nog prachtige stenen dames staan gehuld in korsetten.  Halverwege de 19e eeuw de keurslijf van iedere vrouw. De korsetten werden vroeger in de textielfabrieken aldaar gemaakt.

Ten zuid oosten van Oldenzaal wandelen we door een prachtig natuurgebied “Het Hulsbeek”. Het gebied is een voormalig landgoed uit de 19 eeuw.

De paniek slaat toe als we bij het eindpunt de fietsen niet kunnen vinden, ze staan niet aan de wandelroute. We hebben ook de straatnaam niet opgeschreven, hoe dom. Na veel puzzelen en zoekwerk vinden we op de parkeerplaats van camping “de paardenbloem”, onze fietsen terug.

Opgelucht fietsen we terug naar de auto en maken in het vervolg altijd een foto van het punt waar de fietsen staan en van de auto parkeerplaats….

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment