ki

- door Alida Bosma - 

Hier en daar zie je ze in tuinen staan, de kievitsbloem. Je kan ze als bolletje verpakt in zakjes bij de tuin winkels kopen! Zorg voor een mooi nat plekje in de tuin en dan bloeien de kievitsbloemen vanaf eind maart, begin april.

Vroeger kwam de kievitsbloem veel voor in Nederland. Tegenwoordig zie je ze nog zelden. Maar tussen Zwolle en Hasselt bij het zwarte water daar zie je ze nog. Daar staan 80% van de Nederlandse Kievits bloemen.

Foto's Alida Bosma

Het was even moeilijk om ze te vinden, maar we wisten niet wat we zagen toen we dan uiteindelijk tussen de bloemen stonden. Wat een prachtig gezicht weilanden vol met duizenden paarse, gevlekte en witte kievitsbloemen. Daartussen stonden ook paarden, pinkster en boterbloemen te bloeien. Bescheiden aan de kant stond het vol met mooie madeliefjes.

Doordat landschapsbeheer Overijssel de gebieden heeft opgekocht en er gepast beheer wordt toegepast, kan de bloem zich daar goed handhaven. Maaien en hooien gebeurd na 20 juni. Bestuiving gebeurt door aardhommels. Wordt de bloem voortijdig afgeplukt dan moet de plant van voren af aan beginnen en opnieuw 3 tot 8 jaar wachten voordat zaadvorming mogelijk is. Na de bloei vormt de bloem een zaaddoos en valt op de grond. Als dan het perceel overstroomd met water, gaat de zaaddoos die kan drijven op zoek naar nieuwe kiemgrond.

Hoe oud de plant wordt is niet precies bekend maar er zijn planten die al 35 jaar bloeien.

Als we zo staan te kijken zien we een dikke aardhommel bezig stuifmeel te verzamelen. Het diertje ziet geel van het stuifmeel.

Als even later een Oranjetipje ( vlinder ) voor onze voeten op een pinksterbloem gaat zitten, is ons geluk compleet. Echter als ik foto’s wil maken is de accu van mijn camera leeg. Dat is balen …. Maar wat een prachtige middag in april.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment