thumbnail 2021 07 31 Jannie van de Streek IMGL0273

OLDEBROEK – Ondanks dat het Boerderijmuseum sinds kort weer beperkt open is gaan de vrijwilligers door met het houden van acties op de laatste zaterdag van de maand. Zaterdag 31 juli heeft het museum tongstrelende pannenkoeken (met en zonder spek) in de aanbieding, alsmede watergruwel en kruudmoes.

Bestellen kan t/m donderdag 29 juli via info@boerderijmuseum.nl, via de website www.boerderijmuseum.nl (onder het kopje bestellen), telefonisch 0525 63 1457 (oók via de voicemail) of via een pb op Facebook. De bestelde producten kunnen zaterdag 31 juli tussen 10.00 en 12.30 uur coronaproof worden afgehaald bij het Boerderijmuseum, Bovenstraatweg 10A in Oldebroek.

De kosten zijn: pannenkoek naturel € 2,00; pannenkoek met spek € 2,50; watergruwel € 4,50 per liter en kruudmoes € 6,00 per liter. Watergruwel werd vroeger vooral in het noorden en oosten van ons land gegeten. In ieder geval in Overijssel en Gelderland. Het wordt bereid met o.a. gort, rozijnen, krenten, bessensap en suiker. Jannie van de Streek van het Boerderijmuseum noemt watergruwel als toetje ’ouderwets genieten’. Jannie vertelt dat ze de bessen van de watergruwel zelf geplukt heeft in de tuin van het Boerderijmuseum. ”Deze watergruwel smaakt mede daardoor veel beter dan de watergruwel van eind juni.”   

Ook de kruudmoes is een oud Gelders en Overijssels gerecht van o.a. gort, karnemelk, spek rookworst, rozijnen en veel verse kruiden, zoals kervel, peterselie,  selderie, kruizemunt en zuring. Kruudmoes werd vroeger vaak en veel gegeten als stevige en voedende pap voor harde werkers op het land. 

Donaties en acties

Financieel draait het Boerderijmuseum op vrijwilligers, bezoekers, ’vrienden van het Boerderijmuseum’, extra activiteiten, donaties, sponsoring, giften en subsidies. Door de lockdown is het museum lange tijd gesloten geweest vanwege de corona-uitbraak en zijn ook extra activiteiten, zoals het Oogstfeest, afgelast. De vaste lasten zijn doorgegaan. Dat betekent dat er meer geld uit de kas van het museum vloeide dan er in kwam. ”Daarom is het geweldig dat onze vrijwilligers de handen uit de mouwen steken en doorgaan met het houden van acties,” zegt voorzitter Nicolet Hoorn. Volgens mevrouw Hoorn is vorig jaar gebleken dat de inwoners van de gemeente Oldebroek en de regio willen dat het Boerderijmuseum blijft bestaan. ”We bedanken iedereen die ons tot nu gesteund hebben,” zegt mevrouw Hoorn.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment