thumbnail foto 3 pas aangeplant vogelbosje

REGIO -  Voor de actie om vogelbosjes op de Veluwe aan te planten was veel belangstelling. Maar liefst 68 deelnemers gaan binnenkort bosjes voor vogels aanplanten op hun eigen terrein. Vrijdag 17 december vindt de uitdeeldag plaats aan de deelnemers. Met maar liefst 5375 stuks plantsoen worden deze vrijdag vogelbosjes aangeplant op erven en op overhoekjes in dorpen en steden op de Veluwe.

Vogelbosjes is een actie van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Natuur en Milieu Gelderland (NMG). De uitdeeldag vindt plaats bij Herenboerderij Wenumseveld in Wenum van 12.00 tot 15.00 uur waarbij deelnemers in tijdvakken hun bomen ophalen. Met de aanplant van vooral besdragende struiken en bomen helpen we allerlei vogels en andere dieren die in de herfst en winter bessen eten.

Bijdrage aan biodiversiteit

Boeren, burgers en buitenlui gaan deze vogelbosjes vanaf vrijdag aanplanten op overhoekjes: stukjes land die op dit moment braak liggen. Dat kan zijn in het buitengebied, maar ook in dorpen en steden liggen vaak stukje grond braak, zoals bij een bedrijventerrein of sportveld. De soorten die in het bosje aangeplant worden, zijn vooral besdragende bomen als meidoorn, Gelderse roos, kornoelje, kardinaalsmuts, inheemse vogelkers en lijsterbes. Allerlei vogels als lijsters, merels, kramsvogels, koperwieken, roodborstjes, spreeuwen en mezen eten de bessen. Met dit streekeigen bosplantsoen maken we stukjes natuur die een waardevolle bijdrage leveren aan de versterking van de biodiversiteit en het vastleggen van CO2. Een adviseur van SLG heeft het assortiment samengesteld voor de deelnemer zodat het passend is in het landschap. Deelnemers betaalden een kleine eigen bijdrage voor de bomen.

De actie is ook georganiseerd in de regio Achterhoek en in het Rivierengebied. De feestelijke uitdeeldag van deze vogelbosjes is op 21 januari in de Achterhoek en op 11 februari 2022 in het Rivierengebied.

Plan Boom
Dit is een actie van het landelijke project Plan Boom, dat in Gelderland wordt getrokken door Natuur en Milieu Gelderland en SLG. In de komende jaren dragen wij met Plan Boom bij aan het planten van 1 miljoen bomen in Gelderland. Iedereen kan daaraan bijdragen: overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Kijk op www.natuurenmilieugelderland.nl/projecten/plan-boom voor meer mogelijkheden om mee te doen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment