IMG 20190415 WA0000

DOORNSPIJK - Op zaterdag 11 mei wordt in Doornspijk alweer voor de 38e keer het Tuigpaarden- en Hackneyconcours georganiseerd. Het concours vindt plaats op Sportpark de Haere en begint om 10:30 uur. Burgemeester Roozendaal zal het concours komen openen. Henk en Mech Fikse, organisatoren en initiatiefnemers van dit nationale concours, staan al vanaf de eerste editie in voor een veelzijdig evenement. “Uiteraard samen met het bestuur en heel veel vrijwilligers, want zonder hen zouden we dit nooit van de grond krijgen”,  aldus het echtpaar.  

Fikse is zelf ook een ervaren rijder die met verschillende paarden de top van de tuigpaardensport heeft bereikt. “Maar nu is het mooi geweest met rijden hoor. We willen wat meer tijd met de  kleinkinderen doorbrengen. Het organiseren van dit concours blijven we natuurlijk nog wel doen, na zoveel edities is het onmogelijk om los te laten”, lacht de Doornspijker.

Altijd op de eerste zaterdag na 5 mei vindt het concours plaats waar nationale en regionale tuigpaardrijders graag aan deelnemen. Rijders als Huckriede, Hammers en Middendorp maar ook meer regionaal bekende rijders als vader en zoon Donck zullen de ring met hun paarden betreden. Een spektakel dat onder veel belangstelling uit het hele land bezocht wordt. “Dat het hier altijd druk is komt waarschijnlijk ook omdat er in Nederland niet veel van dit soort grote concoursen georganiseerd worden”, vertelt Mech.  “En we hebben dit jaar weer bijna twintig volle rubrieken, dus is er voor iedereen weer van alles te zien.“

Om de tuigpaardensport ook onder de aandacht van de jeugd te blijven houden, wordt in Doornspijk al sinds jaar en dag de rubriek Young Riders uitgeschreven. Dit is een tak van Jong KWPN om tuigpaarden, fokkerij en rijpaarden ook onder jongeren te promoten. Zij praten en denken mee over de fokkerij, kunnen deelnemen aan oefenavonden en bij ons kunnen zij zich dus ook inschrijven als deelnemer. Er wordt gereden met enkelspan op muziek naar eigen keuze. De kledingstijl van de rijders is ook wat moderner. “En deelname op ons concours is voor de jeugd ook een mooie oefening om het rijden en deelnemen aan deze grote concoursen onder de knie te krijgen”,  vertelt Mech.

Voor de leden van Fokvereniging Oldebroek is er de rubriek Parels van de Streek. Hierin kan men genieten van de paarden en rijkunsten van onder andere Bep van de Brake en Egbert Polinder. “Dat vind ik altijd een mooie rubriek”,  lacht een gepassioneerde Henk. “Maar ook de rubriek voor Nieuwelingen laat weer een vol programma zien. Hier zien we de jonge paarden en wordt er al gekeken welke mogelijk interessant zijn voor de fokkerij”.

“Het draaiboek zit ondertussen wel in mijn hoofd en de voorbereidingen zijn in volle gang”, zegt Fikse. Met Mech die altijd de puntjes op de i zet wordt het vast weer een geweldig concours. Voor de kinderen is er een springkussen, en men kan wat drinken of eten. Parkeren is gratis en de toegangsprijs vanaf 14 jaar is € 10,-.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment